Estilmans, de Mataró a arreu

Van sorgir desenes de grups petits que van afegir-se a la moda dels grups de vocalistes i guitarres.

  • Mireia Biel / Foto: Pere González
  • Dijous, 27 Febrer 2014 13:14

FA Els Estilmans

La dècada dels anys 60 va estar marcada, en l’àmbit musical, per la influència de grups històrics com els Rolling Stones i els Beatles. Van sorgir desenes de grups petits que van afegir-se a la moda dels grups de vocalistes i guitarres. Mataró, en aquest aspecte, no es podia quedar enrere. I hi van sorgir algunes formacions, entre les quals van destacar els ‘Estilmans’. Pere González, un dels integrants del grup, ha cedit aquesta fotografia, de l’any 1965, durant un dels molts concerts que van realitzar arreu del país.

Els ‘Estilmans’ van ser un grup musico-vocal que va donar, segons González, “preferència a les veus per davant de les guitarres”. De fet, de guitarres no en tenien ni una, sinó únicament un baix, “una característica que ens va diferenciar i que ens va diferenciar de la resta”. Pitu Soler, Ezequiel Garcia, Ernest Samper, Màrius Pañella i el mateix Pere González van tenir l’oportunitat d’actuar, gràcies a l’èxit dels ‘Estilmans’ a diferents llocs de l’estat.

Al costat de grans artistes

Els ‘Estilmans’ només van aparèixer damunt dels escenaris durant tres anys, però van ser molt intensos. “Vam portar el nom de Mataró arreu del territori”, recorda González, ja que van trepitjar el Club Tortuga i el Bellamar de Premià de Mar, però també escenaris més llunyans com el de Manlleu o, fins i tot, Jaca. I tot plegat al costat de noms ben coneguts com ara Salomé o Eliseo del Toro, així com també Els Sirex o Tony Ronald.