Disfresses

"Disfressar-se per Carnestoltes és un costum molt arrelat a la ciutat i, en general, a tot Catalunya".

Aquesta fotografia en blanc i negre mostra sis noies disfressades amb vestits, túniques, joies grans i turbants. Entre elles hi havia Maria Rosa Vallespir, qui ha cedit la imatge. Disfressar-se per Carnestoltes és un costum molt arrelat a la ciutat i, en general, a tot Catalunya. És una festivitat molt divertida per als més petits, però també per a tots els grans que volen fer gresca i escapar de la rutina.

Antigament, la gent es disfressava i, especialment en els pobles més aïllats, no estava ben vist que algú no celebrés el carnestoltes. Així, si una persona anava vestida amb normalitat pel carrer i era vista per algú, l’empaitaven amb una escombra, l’enfangaven i li llançaven serradures per embrutar-lo i que anés d’alguna manera disfressat, segons explica el grup de teatre independent de la ciutat al seu bloc.

Dies de grescaEs coneix com a Carnestoltes el període de divertiments públics que precedeix l’època d’austeritat i penitència de la Quaresma, segons l’Enciclopèdia Catalana. Enguany se celebra del 7 al 13 de febrer i, com sempre, acabarà amb l’enterrament de la sardina i l’entronització de la Vella Quaresma. Mentrestant, a gaudir d’en Pellofa i la disbauxa!.