"Anàvem a veure com estava l'alguer, però en veure el catxalot vam canviar de plans"

Parlem amb Marcel Gubern, de l'associació Posidònia 2021, autor de les fotos del cetaci

Catxalot 2020 (Posidonia 2021)

Aquest dimarts un espectacular Catxalot d'uns dotze metres va deixar-se veure a la zona dels "Canons del Maresme". En parlem amb Marcel Gubern, de l'associació Posidònia 2021, que va ser qui en va fer les fotografies que il·lustren aquesta entrevista.

Marcel Gubern Barco

Ens pots explicar una mica com vau viure l’avistament?

Dilluns era el primer dia que es podia sortir a navegar i dimarts ja vam sortir amb el Vell Marí, un vaixell del CRAM que havia estat abandonat sis anys a port i que des de l’associació Posidònia 2021 hem restaurat i recuperat. Érem a unes 12 milles de Mataró on hi ha els “Canons del Maresme”, que arriben a quasi 2000 metres de fondària quan el vam veure sortir saltant pràcticament tot per sobre de l’aigua. Era com deia, sobre aquest espai dels “canons” on es crea un hàbitat especial i que és un bon lloc pels catxalots ja que s’alimenten en aigües profundes. Vam estar seguint-lo a distància i el vam veure diverses vegades. Era un exemplar d’uns 12 metres (el màxim que fan 20 metres) que anava sol. Normalment van en grups familiars, però els mascles acostumen a anar sols.

Canons del Maresme

Mai s’havia vist un catxalot viu a la costa de Mataró? Té a veure amb la reducció de l’activitat humana degut a les mesures de prevenció del COVID?

No sabem si mai abans s’havia vist algun exemplar de catxalot als Canons del Maresme, el més probable però és que sí. Si és per la reducció de l'activitat humana és difícil de dir. Estava just sobre d’un hàbitat que es considera bo per ells, per tant és diferent que tots els dofins que s’han vist aquests dies apropant-se tant a la costa. A banda de la poca activitat humana es creu que el temporal Gloria ha afavorit la presència de nutrients i per tant d’aliments pels cetacis. Els dofins sí que és més freqüent de veure’ls, i se’n pot fer seguiment de manera més fàcil fotografiant-ne les seves aletes.

Catxalot 2020 (Posidonia 2021)

Estava just sobre d’un hàbitat que es considera bo per ells, per tant és diferent que tots els dofins que s’han vist aquests dies apropant-se tant a la costa”

Quin és l’habitat més freqüent del Catxalot?

Es considera que estan a tots els mars, associats sempre a aigües profundes, però hi ha zones com les Açores on n’hi ha molts i la gent hi expressament va per veure’ls. Al Mediterrani hi ha exemplars a les zones on trobem aigües profundes.

Sòn espècies en perill d’extinció?

Estan en situació vulnerable, categoria que no es considera tan greu com en perill d’extinció. Tot i que segons la UICN (Unió Internacional per a la Conservació de la Natura) la tendència de creixement de l’espècie és desconeguda.

Quines són les seves principals amenaces?

Les seves principals amenaces són quedar-se atrapats en arts de pesca, i conseqüenment no poder sortir a respirar, i les col·lisions amb embarcacions.

Catxalot 2020 (Posidonia 2021)

Aquests dies també hem sentit altres notícies d’avistaments de dofins. Des del projecte Posidonia, creieu que un bon estat de l’alguer de Mataró, i en concret de la posidònia, pot influir en la conservació dels cetacis i pot afavorir la seva presència a les nostres costes?

Els dofins s’alimenten de peixos, i el bon estat de la posidònia n’afavoreix per tant la seva presència perquè és un lloc on els peixos hi poden anar a buscar aliment. La praderia de posidònia s’acaba a tres quilòmetres i està clar que si no hi hagués el tràfic de pesca, segur que se’n veurien més. Em consta per exemple que en dies tranquils, hi ha gent que fent paddle surf se li han posat quatre dofins al costat i l’han anat seguint.

Parla’ns una mica del Projecte Posidònia 2021.

Ara mateix l’objectiu principal que tenim és baixar i veure com ha quedat tocat l’alguer de Mataró pel temporal Gloria. Ahir precisament la idea era anar-hi però en veure el catxalot, vam canviar de plans. Tenim aquesta àrea protegida el 2014 amb 600 hectàrees de posidònia, però l’altra cosa és que sigui efectiva i s’hi posin mitjans. La posidònia és un ecosistema que facilita que hi visquin moltes espècies de peixos. És una planta “avorrida” perquè és tota igual però forma un bosc que afavoreix la presència de peixos. I si no hi ha bosc no hi ha animals. Estic segur que si hi hagués una “valla” que delimités la zona de l’alguer en cinc anys seria com les Medes, i és que si es pesca en excés les espècies no poden prosperar.

Barco