"Vull ensenyar a menjar sa"

La dietista-nutricionista Mercè Serra i Mir aposta per l'educació alimentària a l'hora amb una aposta per tracte personal que et permeti perdre pes canviant els hàbits

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 26 abril 2018 00:00

Especials 2017/2018, centre montserrat cabré"Vull ensenyar la gent a menjar sa, és el que em preocupa". Aquesta és la declaració d'intencions de Mercè Serra Mir, dietista-nutricionista, col·legiada CAT000574.


S'ha incorporat a l'equip del centre Montserrat Cabré des d'on vol oferir un servei que anomena "educació alimentària". La diferència amb altres professionals del camp és que Mercè Serra incideix molt en aquest àmbit formatiu: "Hi ha qui associa la necessitat de perdre pes, sigui pel motiu que sigui, a passar gana durant un determinat període, com si fos un càstig. I no és així: aquí ajudem a menjar de manera equilibrada i sempre amotllant-nos a les necessitats i característiques de cada persona, amb un tracte personal, ja que cada persona és diferent i, per tant, necessitarà una aplicació dels bons hàbits alimentaris adequada a les seves circumstàncies", explica.

En la línia amb la resta de l'equip multidisciplinar del centre, la nutricionista dona molta importància a la confiança amb el pacient i en generar una entesa que permeti a qui necessita reenfocar la seva alimentació de fer-ho de forma estable. Al contrari que les dietes miracle, detox, paleo, pre-cuinades, basades en un producte, que recepten pastilles o suplements. Serra advoca per aquesta "educació alimentària", ja que explica que "avui en dia tenim uns condicionants d'horaris, de torns, de menjar fora de casa que fan que sigui necessari saber-nos adaptar a cada cas".
La confiança entre nutricionista i usuari es busca des del primer dia. Una primera visita completa, d'una hora de durada, en la que es defineix a partir de les característiques i gustos de la persona el seu pla alimentari únic, personal. Les revisions periòdiques, cada dues o tres setmanes generalment, serveixen per reforçar aquest pla. "Dono molta importància a l'entesa, a la confiança amb la persona: si hi ha voluntat de perdre pes per salut, jo seré l'assessora nutricional que ho farà possible", explica Serra Mir.

Complicitat dietista-pacient
Un dels productes o serveis amb el que podem identificar aquest servei és la recerca de complicitats que permetin, a la persona, de fer fàcil la seva nova alimentació. La dietista pot fer visites a domicili, per a persones amb mobilitat reduïda o acompanyar-te a fer una compra adient: una 'Personal Healthy Shopper'.

També oferirà xerrades sobre nutrició, aspectes com l'etiquetatge nutricional o pautes senzilles que ens permetin mantenir un bon hàbit alimentari el dia que sortim a sopar fora. "No hem d'enfocar menjar bé com un càstig i cal tenir les eines per compensar el nombre de calories que prenem si un dia sortim a fer dues cerveses i a menjar tapes. Sempre es pot menjar sa i bé", assegura.

Especials 2017/2018, centre montserrat cabréPer a nens, embarassades i gent gran

Un dels forts de l'atenció del centre d'Osteopatia i Salut Montserrat Cabré és que ofereix serveis especials per a col·lectius com els infants o les embarassades. També la nutrició entra en joc aquí. La Mercè Serra Mir adequa l'alimentació adient per a mares durant i després de l'embaràs, o pot donar les pautes nutricionals per al nen recalculant els seus àpats, per exemple, a partir dels menús que menja al migdia a l'escola.
També en cas de malalties en persones grans o en persones amb factors de risc com colesterol, triglicèrids o malalties cardiovasculars, ajuda a unes pautes adients a l'hora de menjar.

ASSESSORAMENT ALIMENTARI
"Al centre volem que la gent aprengui a menjar sa i perdre pes. No ha de ser un càstig sinó una educació que permeti canviar pautes i que aquestes siguin estables en el temps"