La Kinky Beat mostra el directe més demolidor del moment

La banda de Barcelona reuneix poqueta gent al Clap

No va ser com el quart aniversari del Clap al gener, però també va estar bé. La Kinky va tornar a Mataró i es va mostrar igual o més ferotge que en l’anterior visita a la ciutat, l’única diferència va ser que del Clap a reventar de llavors es va passar a la meitat del divendres 26. Però musicalment, els barce-lonins van estar a l’alçada i van rendir com d’ells s’esperava. Van executar dues hores de ritmes trepidants, 120 minuts quasi ininterromputs de festa. I va agradar, perquè Kinky Beat és sinònim de festa majúscula, de festassa.

Amb el disc Made in Barna, un directe que crea anomenada i el “buen rollito” de consuetud com a arguments, la Kinky Beat va convèncer una claca comptada però per res reservada. Ja d’entrada van elegir Jamaica pel seu viatge sonor i no la van deixar en quasi cap moment tot i que d’incursions al funky, al drum’n’bass, al rock, a la salsa o al regust de duende flamec no en van faltar. Partint de la sempre confusa frontera que es traça entre ska, reggae i rocksteady, el grup s’instal·la en territori desconegut però movedís com els seus ritmes, genuí i mestís a la vegada, aconseguint una potència en escena digna de la Radio Bemba, una qualitat musical remarcable i unes lletres que barregen la festa i la reivindicació de forma escaient.

Molt ritme ja d’entrada
La Kinky va tirar la casa per la finestra ja d’entrada apostant per començar a fer moure tothom. “P sin B”, “Freedom” o “Maria” van començar a escalfar la cosa d’entrada i, progressivament, el bon rotllo que prediquen i que es viu dalt l’escenari es va encomanar a baix. L’ska més mogut i el reggae van vertebrar els primers temes de la nit de la fantàstica combinació de veus masculina i femenina que donen el punt propi a la formació. Willy i sobretot Matahary no sols canten sinó que, sobretot, animen el cotarro de valent, ben secundants per percussió, bateria, baix, guitarra i teclats.

Una segona part del concert va ser la que va portar moments de força groove amb els temes més musicalment acabats com “Kinky Jungle”. La sorpre-nent “Ansiedad”, una estranya combinació de rock i samplers de tele i radio sobre les desgràcies d’aquest món, va conduir l’escomesa fins a “Yeah Man” amb el qual es va iniciar un darrer tros de concert imparable, de ritme encara més intens, amb l’accelerador pitjat del tot i la festassa autòctona i personal d’aquests punyents barcelonins del tot instituciona-litzada.

I després d’una primera espantada amb el gran “Volare” de Gipsy Kings de banda sonora va arribar un final per emmarcar, per fer suar i per subratllar el nom del grup com el millor directe de l’actualitat a casa nostra, d’entre un panorama que alguns volen veure en crisi. My lover, una cançó genial, i una excelsa repetició de P sin B van saber rematar el recital amb l’elegància d’un grup madur i la potència dels novells que encara en volen saber més. I és que, potser és per aquesta terra de ningú, per la que transita aquest grup la que més els fa pujar valors en una borsa que els acabarà reconeixent. I la Kinky va passar, va tornar a fer ballar de valent els que van anar al Clap, es va confirmar com la perfecta medicina per a la quietud i va fer callar els que volen veure el mestissatge musical en crisi. Gran Kinky Beat, genial festassa.



Notícia relacionada:
La Kinky Beat: “El secret és que ens ho passem bé i ho fem passar bé”