Els Comediants ensenyen òpera als més petits

“D’òpera”, de Comediants. Dirigida per Joan Font. Liceu. 2003

El diumenge es va poder veure, dins del cicle de Concerts Familiars, la coproducció dels Comediants i el Gran Teatre del Liceu: D’Òpera. I es que els joves assistents –l’obra estava recomanada a partir dels 8 anys– van endinsar-se en aquest món musical tan exclusiu dels adults i melòmans.

L’obra portava a dalt de l’escenari a una jove, que podria simbolitzar a qualsevol persona del públic assistent, que s’inicia i apren les primeres lliçons d’òpera. Amb bones arts educatives, un altre personatge dirigia la primera meitat de l’obra en que situava i explicava els agents que participen en un espectacle operístic. Amb l’ajut de quatre cantant, un per veu, d’una orquestrina, de cinc músics, i d’una pantalla amb imatges la noia aprenia alhora que també ho feia el públic.

La segona part de l’espectacle entrava en la descripció dels arguments: l’amor va agrada, el drama va cansar, i la comèdia va fer riure als petits. Aquests van aguantar una hora i mitja de música, amb més i menys estoicitat, alguns per l’agilitat i saber fer dels Comediants, i d’altres per la paciència dels pares. Com també, els nens, es van perdre amb els cants polifònics, que tot haver estat molt ben explicats al principi de l’obra i ser en català, seguien amb el tòpic de la inintelegibilitat de l’òpera.

Els Comediants han fet un híbrid entre els seus espectacles i l’òpera clàssica del Liceu, per encàrrec d’aquest, i han aconseguit aquesta bona obra pedagògica. Encara que una mica llarga per als més petits, és una obra ben pensada i feta amb gràcia que procura dues coses ben senzilles: divertit i ensenyar.