L'Èdip de Broggi i Manrique al Monumental

Director i actor repeteixen el binomi triomfador d'obres com 'Incendis' i 'Hamlet' en una proposta sobre el text clàssic de Sòfocles

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 11 Octubre 2018 00:00

Cultura 2018, Èdip

El Monumental segueix per segona setmana abonada al corrent triomfador del teatre català. Aquesta setmana acull l'obra 'Èdip', que Oriol Broggi va dirigir al Romea basada en el clàssic de Sòfocles i que va causar sensació la temporada passada. El paper protagonista és per a Julio Manrique, en un binomi actor-director amb una llarga trajectòria, ja que tots dos havien treballat junts anteriorment en l'exitosa 'Incendis', 'L'orfe del clan dels Zhao' i 'Hamlet'.

L'argument del text de Sòfocles se centra en Èdip, que regna Tebes amb la seva esposa Jocasta, la vídua de Lai, el rei mort. Quan la ciutat és assolada per nombrosos mals, el poble demana ajuda al seu rei i ell els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta la mala notícia que qui va matar Lai és el causant d'aquesta tragèdia i només el seu càstig pot salvar la ciutat. Quan el rei de Corint, Pòlib –el qual Èdip considera el seu pare–, mor, arriba la veritat, i és que Èdip és el causant dels problemes de Tebes, perquè sense saber-ho ha matat el seu propi pare, el rei Lai, i Jocasta, amb qui s'ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, és la seva mare. Quan ella s'assabenta d’això se suïcida i el seu fill, davant el cadàver de la seva mare i esposa, s'arrenca els ulls desesperat i reclama el càstig que ell mateix va prometre al culpable, per així salvar Tebes.

Ciutat 2014/2015 Clara de Ramon

L'actriu mataronina Clara de Ramon, al repartiment, es torna a posar a les ordres d'Oriol Broggi

La recerca de qui és

Broggi apunta que l'obra se centra en una persona que "es planteja saber qui és ell". "Comença a investigar-se per saber d'on ve, qui són els seus pares, d'on venen les tradicions, la llengua i la cultura que té, i això s'engloba en un moment dels grecs en què l'home es comença a situar d'una forma determinant al centre del món; l'home com a mesura de totes les coses per entendre el que és".

Èdip es podrà veure en dues sessions dissabte, a les 17.30 h i a les 21 h.