Pastorets més aviat, amb pluja en escena i àngels que volen

Ferran Camps assumeix la direcció amb un equip renovat i molt jove que estrena l’obra demà dissabte

Els Pastorets de Mataró d’aquest Nadal arriben carregats de novetats, començant pel seu dia d’estrena. ‘L’Estel de Natzaret’ s’encomana a la direcció del jove Ferran Camps que ha fet pinya amb el jovent de la Sala per liderar un equip de direcció molt renovat.

Els Pastorets s’estrenaran demà 22 de desembre i repetiran funció el 23, abans de la clàssica actuació de Sant Esteve: “Ens avancem a Sant Esteve per no arribar a Carnestoltes fent Pastorets, acabarem el 27 de gener i així ens emmarquem més en les dates nadalenques que són pròpies a l’obra”, explicava el president de la Sala, Toni Grané.Dissabte s’estrenaA més d’avançats a Sant Esteve, els Pastorets arriben amb novetats. “El primer que vaig fer quan vaig saber que dirigiria l’obra va ser reunir-me amb tot el jovent, vaig parlar amb ells, vam reflexionar sobre l’obra, sobre què és intocable i què no ho és i vaig veure que la gent s’estima els Pastorets”, va explicar Ferran Camps. Després d’una dècada encarnant Naïm, el director s’ha rodejat d’un equip tècnic radicalment jove, amb Carles Ferrer a la direcció tècnica, Xels Mogas a vestuari i Heidi Consegal a la direcció d’unes coreografies totalment renovades. Genís Mayola és l’única concessió entre tanta joventut i torna a agafar les regnes de la part musical: “És un veterà que ja ho ha fet, volíem mantenir el nivell musical i la mateixa formació per assegurar una part essencial de l’obra”, va explicar el director.Pluja i àngels que volenL’apartat tècnic és, apunta el director, convençut de la seva feina, on l’espectador veurà més novetats en els clàssics Pastorets. “El pròleg ha fet un canvi important, amb decorats de sempre que no surten i les coreografies totalment renovades, a més de vestuari també renovat” explica abans de guardar amb zel el secret més ben guardat de  l’obra d’aquest any. A la “Lluita entre el Bé i el Mal” s’hi incorpora un efecte de pluja per ajudar a consolidar el característic clima de l’escena. Es tracta d’un efecte impactant, que ja es pot veure a La Passió d’Esparreguera. L’equip tècnic també ha recuperat l’espectacular conjunt d’espelmes a l’escena de “Casa de Maria”, en què l’arcàngel Gabriel s’apareixerà a la Mare de Déu com si volés.Text revisatL’envit de Camps en el seu primer any també ha afectat el text que retorna a la coherència de l’original de Ramon Pàmies. “Els Pastorets que fèiem estaven escurçats i modificats i en alguns punts presentaven buits incoherents en el text que es recita, ens l’hem repassat amb la Roser Trilla i hem recuperat intervencions que jo no havia sentit mai, més fidedigne amb l’original”, explica el director. Camps també s’ha volgut concentrar molt en l’apartat artístic i d’interpretació i ha mimat el “seu” paper de Naïm.

Les entrades per Els Pastorets, patrimoni cultural de la ciutat de  Mataró, es poden comprar a través d’Internet a la web de la Sala Cabanyes i també a través dels paquets turístics que l’IMPEM promociona per a visitants. Toni Grané va aprofitar l’acte de presentació dels Pastorets per reivindicar “ja que l’obra és patrimoni, també s’ha de cuidar com a patrimoni material, tenim decorats que s’estan fent malbé i ens caldrà ajudar per vetllar a conservar els elements d’aquesta obra”.