El Cruïlla s’obre a tot Catalunya amb Khaled de cap d’un cartell de luxe

Femi Kuti, Bersuit, Mercé, Septeto Nacional de Cuba i Los Delinqüentes, altres noms

Ja es coneix el cartell de la segona edició del Festival “Mataró Cruïlla de Cultures”, d’aquest 2006. I es pot dir que, com l’any passat, la Casa de la Música ha tancat un cartell d’autèntic luxe. La novetat d’enguany és, més enllà dels noms, la projecció que espera tenir el festival. Des de La Casa s’espera que el Cruïlla sigui el referent clar de les músiques del món a nivell de tot Catalunya i en aquest sentit la incorporació de nous espònsors, la major implicació de les administracions i el major risc econòmic que es corre des l’organització persegueixen un festival per recordar.

El cap de cartell indiscutible d’aquest Cruïlla 2006 és Khaled que tocarà al Parc Central el dissabte 8 de juliol. El rei indiscutible de la música raï destaca i ve a substituir el lloc de Yossou N’Dour, cap de cartell de l’any passat, i és que si el senegalés és el déu musical de l’àfrica negra, Khaled és el mateix al Magreb. Dels artistes restants, es repeteix la combinació de l’any passat entre grups locals, nacionals i internacionals. Així per exemple la nit de Sant Joan, quan arrancarà el festival, comptarà amb The Cabrians, grup local, grups nacionals com Hermano Ele i amb Eclectic Method, d’Anglaterra. Bersuit Vergarabat, el millor rock argentí actuarà el dia 30 de juny també al Parc en un altre dels concerts destacats.

Sargento, Femi Kuti i Los Delinqüentes
El dia abans de Khaled serà el torn de Sargento Garcia, una revolució mestissa, al Pati de Can Marchal. El Monumental debutarà com a espai del festival amb concerts de Miguel Poveda, Septeto Nacional de Cuba i Anoushka Shankar, els concerts més tranquils del certamen. Un altre dels noms majúsculs serà el de Femi Kuti, el dia 15 també al Pati. Es tracta d’un nigerià cosmopolita que ha abraçat la música africana i l’electrònica fins a esdevenir una estrella internacionalment reconeguda. El tancament del festival el protagonitzaran com ja s’havia dit Muchachito i Chambao però a última hora i per major brillantor del cartell Mojo Project ha caigut de la programació i hi ha entrat Los Delinqüentes, que ja van ser a Mataró amb el seu flamenc “garrapatero” per Les Santes 2005.

Mataró i el seu festival
En la presentació del festival als mitjans mataronins, els responsables de la Casa de la Música s’han mostrat orgullosos del cartell aconseguit i segurs de la repercussió que tindrà el festival per tot el Principat. Han destacat la implicació de la ciutat en la primera edició del festival i s’han mostrat segurs que “Mataró seguirà fent-se seu aquest festival” en paraules de Jordi Herreuela. Les músiques del món, doncs, exploten a Mataró del 23 de juny al 23 de juliol d’aquest 2006. Ja se sap i les agendes ja treuen fum: el Cruïlla 2006 ja és aquí.