La classe del rap més canalla

El grup madrileny Natos i Waor omple a vessar el Clap en la presentació del seu nou disc, que els confirma com un fenomen de masses juvenil

  • Oriol Mendieta // Foto: Jordi Gomà
  • Dijous, 27 Octubre 2016 12:18

Cultura 2014/2015, Natos

Amb un rap de lletres crues, descarades i sense pèls a la llengua, com ells mateixos el defineixen,  Natos y Waor s’han guanyat un lloc d’honor dins el rap estatal, actuant en directe a més de 50 ciutats sense donar-se ni un segon per agafar aire.

Sempre autoproduint-se, van donar les primeres pinzellades amb les maquetes Por la jeta (2011), Catarsis (2012) i Hijos de la ruína (2012), per després confirmar el seu talent amb el primer llarga durada Caja Negra (2014) i una sèrie de videoclips, Barras Bravas, que va acumular milions de visites a YouTube i va fidelitzar una base de fans sòlida, jove i devota. El seu procés de maduració va culminar el passat 2015 amb l’àlbum Martes 13, un disc molt més fosc, melancòlic, més professional i amb una fórmula pròpia, genuïna i intransferible; estil Natos y Waor que vam poder gaudir al show que van oferir el passat divendres 21 d’octubre al Clap de Mataró.

Ja a les 20.00 h una llarga cua d’adolescents pregonava que la cosa aniria grossa. Un cop dins i amb la sala gairebé plena, la joventut i voluntat de Smau con Liendre Crú van escalfar el públic present.

Foguera col·lectiva

Però no va ser fins que en DJ Saik va tirar la primera base i en Natos va recitar les primeres línies de Miedo y Asco que l’audiència no es va encendre en una gran foguera que va intensificar-se gradualment durant els següents noranta minuts. La classe i la mètrica d’en Waor sumades a l’energia i la força d’en Natos van posar la sala cap per avall, amb uns seguidors revolucionats en identificar cada base i corejant cada vers com si d’una missa canalla es tractés. Delirium, Problemas, Camarón o Malas notícias, totes del nou àlbum, van fer les delícies dels testimonis,  que compaginades amb els himnes de projectes anteriors com Gloria, Quién soy o Cuentas pendientes, van estructurar un espectacle dinàmic, contundent i sense temps morts.

Cal fer especial menció al tema Por Ti, cantat per la concurrència amb tanta força que es va crear una atmosfera més pròpia de concert de gran format que de sala petita. Amb l’auditori absolutament rendit al duet madrileny, el rap aflamencat i gamberro de Rockanrollas va acabar de guanyar-se la fe de tots els assistents, que després de suar i saltar durant tot l’espectacle, ens vam quedar amb moltes ganes de tornar a veure en directe (com més aviat millor) als nous estendards del rap líric estatal.

Les pròximes cites al Clap
Del hip hop al reggae, els propers concerts que programa la Casa de la Música al Clap denoten força variabilitat estilística. Al d'aquesta setmana de Nueva Vulcano el seguiran  Marcos Franz, el Festicassete o Sharif abans d'un altre dels concerts més esperats, el de Green Valley, el 2 de desembre.