El Festival d'Orgue fa cinc anys plenament consolidat

Mataró programa vuit concerts del 3 al 17 de juliol amb la intenció de seguir atraient visitants i superar les 4.000 persones de públic

  • Cugat Comas
  • Dimarts, 28 Juny 2016 09:41

Ciutat 2014/2015, orgue 2

Mataró estrena aquest cap de setmana "el gran esdeveniment del juliol abans de Les Santes" tal com defineix el regidor de Cultura Quim Fernàndez el Festival Internacional d'Orgue Jaume Isern. La nau de Santa Maria, amb el monumental instrument de teló de fons, va ser escenari de la presentació de la cinquena edició d'un certamen que s'ha enfilat fins a les 4.000 persones de públic en un sol lustre i que s'ha convertit en una de les puntes de llança de la projecció internacional de la ciutat. L'Ajuntament, que enguany farà un estudi més detallat dels assistents als concerts, xifra en un 20 per cent el públic de fora que és a Mataró però també detalla que l'atracció que genera el Festival li dóna renom internacional en un públic específic com és el dels concerts d'orgue. Qui possibilita aquest posicionament és el director, promotor i alma mater del projecte, Raúl Prieto, que assegura que "els grans intèrprets internacionals ja tenen aquest festival com el de més entitat de tot l'Estat espanyol".

El Festival d'Orgue accentua, doncs, la seva virtut d'internacionalitat i ho fa programant a primeres espases com Lorenzo Guielmi, en una de les cites més destacades de l'agenda el proper dimecres 6 o repetint formats d'èxit d'altres anys com el concert inaugural a tres orgues d'aquest diumenge, el duet d'orgue i acordió de Konstantin Volostnov i Masha Vlasova pel diumenge 10 de juny o el sempre sorprenent Concurs d'orgue, amb votacions del millor intèrpret d'aquest concert final del curs de l'Acadèmia internacional d'Orgue Mataró-Barcelona. Com és tradició, el mateix Raúl Prieto serà l'encarregat d'abaixar el teló del festival, el dissabte 16 de juliol, amb una nova edició del concert especial –que suma 13 anys de tradició– que va ser la llavor que va generar el festival actual. La Basílica de Santa Maria concentra la majoria dels concerts tot i que Les Carmelites i el Monumental també acolliran concerts a més de l'espectacular acció musical al carrer que el mateix Prieto repetirà, davant l'Ajuntament, el dissabte 9 de juliol.

Un actiu de ciutat

El Festival és considerat un actiu de primera magnitud de la ciutat, pel poder que té d'atraure públic. La regidora de Promoció Econòmica Dolors Guillén explica que és un dels "grans potencials que tenim per exportar, cosa que permet atraure nous públics a la ciutat". Des de Cultura, Fernàndez defensa la decisió de "posar en valor un esdeveniment com aquest, fent que arribi a tothom però que no perdi en qualitat" i en aquesta línia per primera vegada hi haurà un concert de pagament, l'inaugural, amb entrades a tan sols tres euros. És un preu que no desincentivarà el fet que Santa Maria es torni a omplir fins a la bandera. Per a Prieto "veure la Basílica plena per escoltar l'orgue és el més important, allò que fa diferent aquest Festival i la manera que té la ciutat de fer-se'l seu".

Visites guiades
Una altra de les activitats consolidades d’aquest festival són les visites guiades gratuïtes a l’orgue monumental de la basílica de Santa Maria de Mataró, que aniran a càrrec de l’organista Raúl Prieto que el defineix "quasi com una casa, és un instrument de tres pisos ple de detalls, una autèntica obra d'enginyeria". Es podrà visitar l’orgue divendres 1 de juliol a les 17 h, dissabte 2 de juliol a les 16.30 h, dissabte 9 de juliol a les 12 i a la 13 h, diumenge 10 de juliol a les 13 h i divendres 15 de juliol a les 17 i 18 h. Per les visites cal inscripció prèvia.