“La música clàssica no és antiga; el que ha caducat és el ritual que l’acompanya”

Els joves Marta Puig i Lluís Rodríguez ofereixen un concert que fusiona música clàssica i pintura

  • Mireia Biel
  • Divendres, 15 abril 2016 10:18

Marta Puig i Lluís Rodríguez

El com llegim, veiem i sentim la música es converteix en l’ingredient principal del concert que oferiran Marta Puig i Lluís Rodríguez. Els amants de la música clàssica i de la pintura tenen una cita amb ‘Els colors de la vida’ aquest dissabte a les vuit del vespre al Foment. Un concert que forma part de l’onzè cicle de concerts de cambra del Foment i que convida el públic a deixar-se endur pels sons de la música i les interpretacions improvisades i in situ de l’artista mataroní Santi Clavell. En parlem amb Marta Puig.


Presenteu un concert de música clàssica, però gens convencional.

Sí, hem volgut fer un projecte diferent perquè com a músics, el nostre principal objectiu és comunicar i fer arribar el que fem al públic. Si no hi ha aquest feedback, la nostra feina perd sentit. Ens trobem en una situació complicada per a la música clàssica i trobem que és molt important fer autocrítica i renovar-se, especialment ser creatiu i pensar a arribar al màxim de públic possible sense deixar de fer el que tu realment vols.

Per què vau decidir combinar música i pintura?

Creiem que la fusió d'aquestes dues arts tan importants facilita el canal de comunicació entre la música i el públic. Afegim un nou focus d'atenció: la pintura. Moltes vegades els mateixos músics, quan parlem de música, parlem de colors, de paisatges, de tonalitats... Són termes que també podrien utilitzar-se a la pintura. D'aquesta manera, el pintor interpretarà el que li suggereix la nostra música, i podrem veure dues realitats artístiques al mateix moment: la nostra interpretació a l'escenari, juntament amb el quadre del Santi Clavell.

L'artista Santi Clavell improvisarà en directe. Què creieu que en pot sortir?

Serà una feina d'improvisació per a ell, així que podríem dir que el resultat és bastant imprevisible. El que està clar, és que el Santi és un grandíssim artista i el procés i resultat final del quadre serà molt interessant.

Què poden aportar experiències que fusionen diverses disciplines artístiques, com en el vostre concert?

Aporten principalment un altre prisma, que és el que considerem més important; una altra perspectiva. Potser en aquest cas, la manera com el públic entengui millor la música que interpretem a través de la pintura, en comptes de la comprensió harmònica. S'ha de ser obert de ment i molt especialment quan parlem d'art.

A més a més, durant el concert també tocareu una obra del mataroní Marcel Olm.

Sí, aquesta part ens fa especial il·lusió perquè a més és una obra que estrenarem nosaltres, no s'ha tocat mai abans. És un gran honor compartir una obra d'un compositor tan important per a la ciutat i amb tanta sensibilitat musical com la que podem veure en l'obra de Marcel Olm. 

Precisament és un concert amb molts ingredients de la ciutat. Per què?

A vegades tendim a reconèixer i a donar més mèrit a tot allò que no forma part del nostre entorn, pel fet de ser llunyà. Pensem que és molt important que mataronins puguin oferir a la seva ciutat un projecte que ha sorgit d'allà. Tant el Marcel Olm (compositor), com el Santi Clavell (pintor), com jo mateixa (Marta Puig, piano) al costat del Lluís Rodríguez (violí) representarem diferents generacions d'apassionats per l'art que han nascut i crescut a la ciutat de Mataró.

Ara mateix estudieu a Londres. Què significa per a vosaltres actuar a Mataró?

Estem molt contents de tenir l'oportunitat i la sort d'actuar en una sala com el Foment Mataroní, en una ciutat amb la qual estem tan vinculats. Especialment perquè és el lloc on he crescut (Marta) tant musicalment com personalment. A més, tant les meves amistats com la meva família -especialment els meus pares- resideixen aquí. És per això que tots aquests ingredients em vinculen i em vincularan sempre a aquesta ciutat. 

Com heu preparat el concert des de la capital britànica?

Hem estat treballant aquest repertori des de fa mesos a Londres, a la Guildhall School of Music and Drama, que és on estem estudiant els dos. Allà, tenim la gran sort de treballar amb grans mestres de la música de cambra com Carole Presland o l'Endellion Quartet. Després, amb el repertori que treballem allà, li donem sentit en forma de concert i així és com hem pensat el concert que farem a Mataró. 

Per a molts, la música clàssica és una cosa antiga. Com demostrar que això no és així?

La música és simplement un altre llenguatge, i dic "simplement" sense treure-li la gran importància que això té com a capacitat comunicativa. És per això, que la música clàssica mai pot ser una cosa antiga, és un llenguatge dins el qual s'ha d'entrar i el qual t'has d'acostumar a escoltar. El que sí que penso és que el que ha caducat, probablement, no és la música en si, sinó tot allò que l'envolta, tot el ritual que requereix la música clàssica: el vestuari, l'auditori en silenci... Els protocols que fan d'ella una música inaccessible per al gran públic. És per això que en aquest concert, hem afegit un altre punt de connexió amb aquells que ens escolten, intentant oferir una experiència creativa i atractiva per a un públic de qualsevol edat i gust musical.