Accent mataroní a la primera orquestra gitana de salsa

Yumitus Hernández lidera la formació, que es presenta en societat el pròxim 12 de desembre a Barcelona

  • Redacció// Foto: cedida
  • Dijous, 03 Desembre 2015 10:57

Cultura 2014/2015, yumitus band
 El pròxim 12 de desembre la sala Luz de Gas de Barcelona serà "el quiròfan" que assistirà al part d'una formació capaç de sacsejar a qualsevol: la Yumi Gipsy Band. Es tracta de la primera orquestra gitana de salsa i l'encapçala Yumitus Hernàndez, més conegut musicalment com "Yumitus de la Payoya", al costat d'altres gitanos mataronins.
Hernández va néixer amb el ritme de la rumba a les venes. Fill de rumberos va créixer envoltat dels immortals de la rumba catalana. Nebot de Peret, el Rei i creador de la Rumba Catalana, Yumitus va arrencar la seva carrera amb el Gato Pérez.

Aviat es va distingir per les seves inquietuds, gens encotillades, ell volia anar més enllà de la rumba, i per això va estar el primer gitano català a introduir noves musicalitats a la rumba. Ha estat pianista, arranjador, compositor o corista de gent com el mateix Peret, Los Amaya o els Patriarcas de la Rumba i després de treballar en escenaris de mig món, Yumitus presenta ara en el seu nou projecte.

La Yumi Gipsy Band és un projecte únic i diferent que recull les millors influències de tots els estils tocats i estudiats fins ara per l'artista per crear la denominació "Gipsy Salsa Train", literalment el "Tren de la Sala Gitana". És un nou gènere, encara més ballable que la rumba i la salsa per separat, que s'estrena el pròxim dia 12.