El Festival Internacional d'Orgue de Mataró fa reviure una missa de 1714

El certamen arriba a la tercera edició amb un cartell farcit de figures de renom mundial

  • Redacció - ACN
  • Dilluns, 30 Juny 2014 12:26

Raúl Prieto, director del festival

La basílica de Santa Maria de Mataró celebrarà el diumenge 13 de juliol una missa pròpia de 1714. Coincidint amb la commemoració del Tricentenari, el Festival Internacional d'Orgue de Mataró reviurà les melodies dels antifonaris dels segles XVI al XVIII, combinades amb versos a l'orgue de finals del XVII i principis del XVIII. Aquest és un dels actes centrals del certamen, que enguany arriba a la seva tercera edició plenament consolidat i amb un cartell farcit de noms de relleu internacional, com el prestigiós organista alemany Ludger Lohmann; el mateix Raúl Prieto, director artístic del festival, o les guanyadores del Concurs Internacional d'Orgue de Moscou, Maria Cherepanova i Anna Orlova.

Un dels usos més associats a l'orgue és l'ús litúrgic i és precisament el que encara no s'havia pogut veure durant les dues primeres edicions del festival internacional de Mataró: "Era una assignatura pendent que tenia", explica Raúl Prieto. Aquest any, però, compliràt també aquest objectiu i farà de l'orgue protagonista d'una missa. Serà una missa 'a l'estil 1714', és a dir en la que es produeix un "diàleg constant" entre l'orgue i els cantants: "L'orgue respon en totes les oracions als himnes gregorians". Els versos a l'orgue els interpretaran, en aquest cas, els alumnes i professors del Curs Internacional d'Orgue que aquest mes de juliol té lloc a la capital del Maresme.

Renom internacional

El festival tindrà també altres protagonistes de renom. El més destacat és l'alemany Ludger Lohmann, reconegut com un dels organistes més prestigiosos del món. Serà a Mataró el 16 de juliol protagonitzant un dels concerts més destacats del cartell. Com en anteriors edicions, però, també es preveuen apostes innovadores, fusionant la música d'orgue amb altres instruments. Maria Terasa Sierra i Raúl Prieto combinaran orgue i piano al Teatre Monumental. La basílica de Santa Maria acollirà la comunió entre l'orgue de Konstantin Volostnov i l'acordió de Maria Vlasova. I el convent de Les Carmelites serà escenari d'un concert d'orgue i violí, a mans de la violinista Elizabeth Yarzeva i les organistes russes Maria Cherepanova i Anna Orlova.

La programació es tanca amb les improvisacions d'orgue sobre cinema mut de l'alemany Ulrich Walther –aquest diumenge, dia 6, a Santa Maria– i el Conert Espectacular d'Orgue de Raúl Prieto, considerat l'ànima del festival i que ja fa 11 anys que en el marc de Les Santes, la festa major de Mataró, ofereix un concert únic a la basílica de Santa Maria.