El segon Festival Internacional d’orgue aposta per apropar més públics a l’instrument

6 concerts inclòs el de Raúl Prieto amb recitals al Monumental i a la Plaça de Santa Anna

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dimarts, 02 Juliol 2013 12:34

Presentació del Festival Internacional Jaume Isern

Mataró viurà del 10 al 22 de juliol la segona edició del Festival Internacional d’Orgue Jaume Isern marcat per l’aposta per apropar les possibilitats d’aquest instrument a més públics. Aquest matí s’ha presentat el que el regidor Joaquim Fernàndez considera “una aposta de mandat clara, que no duu el nom d’internacional perquè sí, sinó perquè volem que vingui gent i aprofitar les possibilitats que ens dóna un orgue com aquest”, ha assegurat des del mateix orgue de Santa Maria. El festival, que té uns 15.000 euros de pressupost municipal destinat, enguany creix en nombre d’actes i en diversitat i programa des d’exhibicions d’orgue a la Plaça de Santa Anna un divendres al vespre a dos concerts al Monumental, un a les Carmelites i, com no, el concert de Raúl Prieto el primer cap de setmana de Santes.

També en estils el festival serà més heterodox i incorporarà des d’un concert de rock a un acompanyament en orgue de cinema mut o un concert d’orgue i castanyoles. “L’orgue és màgia, és més que un instrument, és un concepte que dóna el màxim de possibilitats a qi el toca” explica el director del festival Raúl Prieto que defineix els diferents concerts com “ponts diversos des dels que es pot accedir al jardí màgic d’aquest instrument”.

"Encara molta gent no sap el què tenim a Mataró, una coincidència única amb l’orgue històric més monumental de Catalunya, un públic que omple els concerts i un Ajuntament que s’ho creu”.

És a partir d’aquest bagatge que ha presentat un Festival que té per objectiu superar amb escreix les 2.000 persones de públic de la darrera edició i que programa tots els concertistes de forma gratuïta.

Estils diferents, acadèmia i visites

En aquesta línia el Festival Jaume Isern programa tres concerts a Santa Maria amb Konstantin Volostnov, Thomas Trotter i el propi Prieto, dos al Monumental un de Kyke Serrano, organista de rock de la comarca que acompanyarà un maridatge de vins de l’empordà i el de Ulrich Walther que acompanyarà amb improvisacions pel·lícules de cinema mut i un “bolo” a Llavaneres amb repetició a Les Carmelites de Mataró amb un concert d’orgue i castanyoles amb Mina Jerez i Bruno Frost. En els concerts a Santa Maria, es farà una entrevista amb públic prèvia amb l’organista al Museu Arxiu i com a altres novetats durant tot el mes hi haurà curs d’estiu de l’acadèmia del propi Prieto a Mataró amb alumnes vinguts fins i tot de Rússia i es programaran visites guiades a l’orgue, inclosa una de nocturna quan l’instrument pot mostrar “tota la seva espiritualitat”.