Peret: ‘Tenir èxit d’un disc és molt difícil, jo ho he aconseguit dues vegades, i una ha estat ara'

Els Amics de la ciutat de Mataró reten homenatge al Peret, pare de la rumba I fill de la ciutat

Els Amics de la ciutat de Mataró el volien homenatjar, però ell va aprofitar per fer el mateix amb el seu oncle, gràcies al qual va entrar al món de la música. La generositat de Peret és infinita, i així ho va demostrar ahir al vespre a la sala d’actes de Caixa Laietana. “Estava a Amèrica de venedor i vaig rebre un telegrama dient que el meu tio estava malalt de càncer, vaig agafar el primer avió per tornar perquè no volia que estigués sol” va explicar, per afegir com gràcies a això la seva sort va canviar.

“Va ser la meva sort artística perquè hi havia uns senyors de la casa discogràfica que em buscaven. Llavors va venir un disc, i un altre disc i un altre... i tot això li dec al meu tio, perquè vaig tornar per ell” explicava emocionat el cantant. Fill de Mataró, nascut al carrer de la Palma i criat als corrals abans de marxar a viure a Barcelona, aquest mataroní s’ha convertit en un cantant estimat, però és molt més que això, és “el creador de la rumba catalana, l’home que la ha feta gran” tal i com el va descriure el presentador de l’acte, el periodista Ricard Bonamusa, que va actuar de mestre de cerimònies juntament amb el també periodista Joan Salicrú. “A nosaltres, els gitanets, de petits ens ensenyen a cantar, no a parlar, i a ballar, no a caminar” va dir rialler Peret, explicant els seus inicis en el món de la música. Va ser justament formant parella amb una cosina seva quan només amb 12 anys van guanyar un concurs infantil que significaria l’inici d’una carrera i que els permetria rebre un premi de les mans d’Eva Perón. De totes maneres, no va ser fins molts anys després que Peret es va poder dedicar per complet al món de la música. Mentrestant va haver de seguir treballant com a venedor ambulant. “A l’únic lloc on no venia a vendre era a Mataró, perquè un cop ho vaig fer i em van detenir” va confessar.

Retorn desitjat pel públicPerò de tot això ja fa molt i a la vida de Peret hi han passat moltes coses. Ara, amb 72 anys, acaba de tornar als escenaris amb el seu nou disc ‘Que levante el dedo’ que l’ha portat, entre d’altres, a actuar a la plaça Catalunya de Barcelona durant la passada Mercè. “He tingut molts èxits d’un tema, però tenir èxit d’un disc és molt difícil, jo ho he aconseguit dos vegades, i una ha estat ara” va dir satisfet. Això sí, sembla que no tothom ha estat tant encantat i que fins i tot algunes emissores han fet boicot al seu disc pel contingut d’algunes lletres. En aquest sentit, Peret es defensava dient: “Jo l’únic que dic allà és que les prostitutes venen, i jo també venc, tots venem. Hi ha qui ven armes i qui ven tabac. Jo tinc problemes per culpa del tabac, prefereixo el que venen les prostitutes que el tabac”. La d’ahir a la nit va ser una vetllada on la sensació que es respirava era la d’estar entre amics. Amb un Peret agraït i un públic més agraït encara a l’artista, que va repartir clavells entre els seus admiradors i que es va acomiadar, com no podia ser d’altre manera, amb el seu Borriquito, després d’haver interpretat altres temes mític com Es preferible, El mig amic o Una lágrima.