Sicus Carbonell: “És un privilegi tancar Les Santes amb l’Espetec Final”

Entrevistem el cantant, compositor i guitarrista principal de Sabor de Gràcia

  • Neus Masnou // Foto: cedida
  • Dilluns, 29 Juliol 2019 09:09

Cultura 2019, sabor de gracia

La Festa Major l’acomiada enguany Sabor de Gràcia, un grup de rumba catalana, la nit del 29 a l’Espetec Final. Tocaran al Parc Central tot just després de la Tronada de Fi de Festa. El grup combinarà cançons pròpies amb versions d’altres artistes, en especial de Peret, pare de la rumba catalana nascut a Mataró. L'actuació coincidirà amb el 15è aniversari de la primera actuació del grup a Mataró, en el marc del 25è aniversari de Sabor de Gràcia.

Com i quan neix el grup?

Neix el 1994 format per quatre amics que volien fer música, rumba catalana en aquest cas. Jo tenia 20 anys i alguns en tenien 16, érem molt joves. El 96 vam fer el primer disc: “Tots els colors”. A partir d’aquí vam fer molts bolos i ens vam professionalitzar. Molts ho van deixar perquè tenien altres feines i des de fa 25 anys només quedem el David Torres i jo.

S’espera especial, la celebració dels 25 anys del grup?

Habitualment, pels aniversaris els grups tornen a fer cançons que ja han fet. Nosaltres hem decidit fer un disc tot nou i ara l’estem començant a gravar.

Què ens podeu avançar d’aquest nou disc?

Sortirà el gener del 2020 i es dirà “Estamos en onda”. És un disc molt arriscat, fem un pas més amb els nous sons i les noves modes, tot passat per la coctelera del ventilador de la rumba. A partir del gener volem fer una gira nacional i internacional. Ja hem estat en molts països del món: els Estats Units, l’Amèrica Llatina, molts llocs d’Europa...

Quina és la vostra l’essència?

Sempre partim de la rumba catalana, que són les guitarres i el ventilador (gest amb què es toca la guitarra  alhora que s'utilitza per fer percussió). També sempre hem sigut un grup que ha anat més enllà, perquè de rumba clàssica ja se sap que en sabem fer. Cada disc inclou el ventilador, però hem pogut fusionar pop, ska, funk, salsa... Fins i tot la nova cançó passada a rumba. Tot això es pot fer amb ventilador però sense perdre l’essència. És com una paella: la pots fer del que vulguis però no pot faltar-hi l’arròs.

Acomiadareu la festa major de manera especial?

Sí. Farem dues parts, cosa que no fem mai. Jo porto 12 anys vivint aquí i tinc intenció de quedar-m'hi tota la vida. Tocant en una ciutat que sento meva, no em podia negar a fer un extra.

Com seran?

Una part serà “Sabor a Peret”, l’últim disc, i vindrà un col·laborador, el raper Sweet Flow. A la segona part farem alguns temes dels nostres discos i versions dels grans de la rumba, com El Gato, els Amaya, fins i tot Gipsy Kings. Són cançons emblemàtiques que tothom coneix i canta. D’això es tracta, que la gent s’esgoti ballant. Per complementar posarem projeccions, sobretot de Peret en diferents èpoques. De fet, el concert el comença ell. Crec que a molta gent li caurà la llagrimeta, gent que el coneixia personalment i tot.

Com han estat experiències passades actuant a Mataró?

Sabor ha vingut a tocar aquí diverses vegades. Sempre que hem tocat aquí ens han acollit molt bé. Crec que en part perquè Mataró és molt rumbera; aquí va néixer el pare, Peret. Hi ha un públic que s’hi sent molt identificat i li agrada molt.

És el 15è aniversari de la primera vegada que vau tocar a la Festa Major, com us fa sentir?

És un privilegi poder tancar Les Santes. Normalment no toquem tan tard. Que se’ns faci de dia fent rumba serà una experiència molt nova i gratificant, i més en un escenari de Mataró on no hem tocat mai.

Dilluns 29 de juliol


Ball. Espetec final - Parc Central, 00:10 h

Abans de Sabor de Gràcia (19:30 h)  actuarà La Selvatana, una de les grans orquestres del país.
Després del concert, des del Parc Central, iniciarà l'Albada amb Los Labradores. La festa s'acomiadarà a la plaça Santa Anna amb xocolata desfeta.