La Diada de Les Santes: de les Matinades fins a l’espectacle pirotècnic

A l’escenari de la platja del Varador, animaran la festa Els Catarres, el grup català pop-folk amb un dels directes més animats

  • Neus Masnou // Fotos: Daniel Ferrer i cedides
  • Dissabte, 27 Juliol 2019 07:38

Les Santes 2019, diada santes

El dia 27 de juliol, la diada de Les Santes de Mataró, comença ben aviat i acaba, per a qui ho vulgui, ben tard.

Les matinades

És molt probable que el dia 27, a partir de les 7, et llevin les Matinades. Des de diferents indrets de la ciutat es podran sentir gralles i voladors, que ens fan saber que ja ha arribat la diada de les santes patrones. Coets i petards s'uniran al so de les gralles, que finalment acabaran reunint-se al centre neuràlgic de la diada: la plaça Santa Maria, on faran encara més soroll tots plegats.

El Toc i l’Anada a Ofici

Allà mateix, a la plaça, a les 9 del matí, es farà el silenci total perquè es puguin sentir, únicament, les campanes de la basílica de Santa Maria. Es tracta del toc d’ofici més important de la ciutat, el que està dedicat a santa Juliana i santa Semproniana, patrones de Mataró.

Amb el toc d’ofici com a tret de sortida, tot el seguici institucional es dirigeix des de l’Ajuntament fins a la plaça Santa Maria, tot pujant per la Riera i girant pel carrer Nou. Amb l’olor de pólvora com a teló de fons, es podran seguir les comparses de ben a prop, fins entrar a ofici.

Aquest matí de Santes a Santa Maria estarà ple de convidats: les Diablesses, els Tabalers del Maresme; Momeroteta i Momerota amb els seus grallers; Dragalió i Drac amb els seus tabalers; l’Herald i les Trampes; la Família Robafaves juntament amb els Nans; l’Àliga i els Ministrils i els Macers. Hi seran presents també les autoritats. Tot plegat acompanyat de la música de la Banda Agrupació Musical del Maresme. Una gran desfilada prèvia a la famosa Missa de les Santes dins la basílica de Santa Maria.

Les Santes 2019, diada santes

Missa de Les Santes

A les 10 h s’inicia la tradicional Missa de Les Santes, símbol del mataronisme i homenatge a la nostra ciutat. Durant la missa es tocarà la representació de la Missa de Glòria del mataroní mossèn Manuel Blanch, escrita en honor a les patrones.
La Missa de Glòria ja té 171 anys i és una peça amb un gran valor musical, considerada una joia dins la música religiosa del segle XIX. La missa de Santes és un moment de la festa amb especial interès, degut a la seva catalogació com  Festa Patrimonial d’Interès Nacional dins el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.

Després de l’ofici

Les Santes 2019, diada santes

És tradició que, un cop finalitzada la Missa de Les Santes, l’Àliga presenti el seu solemne ball davant les relíquies de les Santes. A continuació els Capgrossos de Mataró faran un pilar i s’obriran les gàbies per fer la volada de coloms a la plaça. A continuació es durà a terme una desfilada de totes les comparses, juntament amb les autoritats, fins a l’Ajuntament, on finalment es faran els balls i les dormides de cada comparsa. 

La Passada

Com cada any, La Passada és l’ocasió ideal per veure totes les figures i les seves comparses en acció.
Comença a les 18 h a l’Ajuntament i es fa amb la presència, més enllà de les figures tradicionals de Santes, dels Cavallets de Mataró i la Colla Gegantera dels Capgrossos de Mataró.
És la cercavila més llarga de les Santes i és ideal per viure en família i gaudir de les figures de prop, això sí, protegint-se bé per als moments de pirotècnia.

Castells de Focs

Els focs

Entrada la nit arriba un dels moments més esperats de la festa, el Castell de Focs de la diada. A partir de les 23 h, i després dels tres petards que l’anuncien, es podrà gaudir de l’espectacle de pirotècnia més impressionant de l’any a la ciutat de Mataró. El passeig Marítim, i el port en concret, són el punt de trobada de molts mataronins i mataronines que hi baixen per veure l’espectacle, a càrrec dels valencians de Pirotecnia Tomás.
Més enllà de la zona marítima, des de molts punts de la ciutat hi haurà la possibilitat de delectar-se amb un cel ple de llum, color i diverses formes que no deixaran indiferent ningú.

Xíndria i sardanes

Per als que prefereixin no anar directes als concerts després del castell de focs, també a les 23.45 h hi ha un pla alternatiu a la plaça Santa Anna.
Qui vulgui podrà refrescar-se amb generosos trossos de xíndria, en un espai tranquil, lluny de les masses dels concerts de la platja. L’ambient anirà acompanyat de la música de sardanes de la mà de la Cobla la Principal del Llobregat i la Cobla Ciutat de Girona.

Concerts al passeig Marítim

A les 23.45 h, ja finalitzat el castell de focs, es podrà gaudir de diferents concerts a la zona del passeig Marítim.

A l’escenari de l’Espigó, Smoking Stones i We Are Not Heroes portaran el rock a les Santes. Primer tocaran Smoking Stones, considerada una de les millors bandes homenatge dels Rolling Stones. L’escenari de l’Espigó el tancaran els mataronins We Are Not Heroes, amb un rock que també rep influències de funk, punk i blues.

D'altra banda, a l’escenari de la platja del Varador, animaran la festa Els Catarres, el grup català pop-folk amb un dels directes més animats de l’escena. Mataró és una de les parades que fan per a la presentació del seu darrer disc: Tots els meus principis.
Tancaran l’escenari Biflats, un grup català amb so de cobla que versiona clàssics de la música popular catalana tot i que també tenen cançons pròpies. Tot plegat farcit amb lletres amb molt humor.

27 de juliol


Matinades - Des de diversos indrets, 7 h

Anada a Ofici - Des de l'Ajuntament, 9.30 h

Missa de Les Santes - Basílica de Santa Maria, 10 h

La Passada - Des de l'Ajuntament, 18 h

Castell de focs - Passeig Marítim, 23 h

Els Catarres + Biflats - Platja del Varador, 23.45 h