Una Nit Boja massiva torna a encendre Mataró

La Ruixada remata una nit amb doble itinerari segregat: o Desvetllament i Escapada o festa a la platja

  • Cugat Comas i Fotos de Daniel Ferrer
  • Dijous, 26 Juliol 2018 12:14

Inici de l'Escapada

La Nit Boja de Mataró és, senzillament, la millor nit de l'any a Mataró. La d'aquest 2018 va ser especialment massiva, trencant amb aquell credo que quan el 25 cau entre setmana l'assistència se'n ressent. Les dades oficials de l'Ajuntament comptabilitzen 14.600 persones al Desvetllament en el seu moment més àlgid, a la baixada, més de 15.000 al Passeig del Callao a la festa alternativa i 18.000 a la Ruixada. Precisament l'acte d'aigua –ben freda!– al Parc Nou va tornar a servir de mateix punt final per a dos itineraris en una mateixa nit a la ciutat: la dels que segueixen canònicament el tríptic genuí i passen pel Desvetllament i l'Escapada i els que van de baix a mar a la Ruixada en una alternativa de dues etapes.

El fet és que l'assistència va ser massiva i més enllà de les dades hi ha sensacions que ho reforcen. El cordó al voltant dels Gegants al primer tram de Desvetllament va haver de fer mans i mànigues per avançar. I ja a l'Escapada, es van produir alguns taps de gent, sobretot congregada sota els muntatges de pirotècnica fixa, sempre tan esperats.

I el rellotge a les fosques...

Una innovació en pro de la seguretat va marcar el detonant de la Nit Boja. El davant de l'Ajuntament estava encintat perquè la col·locació dels música de l'Agrupació Musical del Maresme fos òptima. L'escena, que semblava reservar l'espai d'una Dormida a un acte que es basa en la proximitat entre gent i figures, es va trencar a pocs segons de l'inici de l'acte. Per cert, el rellotge de l'Ajuntament era a les fosques precisament el dia que més gent n'està pendent.

Fet el descens de la Riera a cop de Bequetero i reposades les forces per tornar-hi, el foc de l'Escapada encenia la ciutat amb bastanta intensitat. Desenes de diables i quatre figures s'ocupaven que no quedés ningú sense espurnes de propina. El respecte al foc fa de l'Escapada el capítol amb menys gent del serial propi de la Nit: 6.300 persones. El final rere l'Ajuntament va ser especialment captivador, amb una bola de foc que va creuar la plaça fins a encendre el muntatge final sota el que centenars de persones es socarrimaven literalment.

L'Escapada

A ritme de tabals, alguns, i en processó contínua tota la resta, cap a la Ruixada faltava gent. Aquí es mesclaven les dues nits del 25 en una i les músiques d'èxit impregnaven d'eufòria els qui eren a l'Esplanada del Parc. L'estol era impressionant i només al tram final, prop de les sis del matí, la temperatura de l'aigua provocava clapes a la zona on l'aigua raja generosament. Al punt de l'alba i amb Txarango o Sisa s'acabava la Ruixada. Quina preciositat, la nostra Nit Boja.

La Ruixada

Incidència greu
L'altra estadística habitual d'una nit com aquesta és la de les atencions mèdiques. En aquesta ocasió se'n van comptabilitzar 9 al Desvetllament, 17 a l'Escapada i 19 a la Ruixada, a més de 67 a la platja. El més greu, però, va passar just acabada l'Escapada al Carrer d'en Palau quan una persona va morir després de precipitar-se des d'un balcó. El cas està essent investigat pels Mossos d'Esquadra. 
Atenció al suicidi