Unes altres Santes amb pluja?

Els models de predicció apunten a possibles ruixats els dies 21, 25 i les nits del 27 i 28

  • Redacció
  • Dilluns, 16 Juliol 2018 10:12

Possibilitat de pluja per Santes

Unes altres Santes amb pluja? Segurament aquesta és la pregunta que, precisament avui dilluns i enmig d'un episodi intens de tempestes, es fan molts mataronins. Dijous comencen els actes del programa de Festa Major i ja fa dies que les prediccions meteorològiques apunten a una segona quinzena de juliol menys calorosa que la primera. El gran enemic de la Festa Major, però, és la pluja. S'han enllaçat diferents anys amb suspensions d'actes forçades i encara és vigent el record de l'any passat quan la Crida es va fer amb més d'una hora de retard. Una imatge que es podria repetir aquest any.

Pluja a Les Santes

Tot i que les prediccions no deixen de ser precisament això, prediccions, i no són segures fins a unes 72 hores, hi ha models que acostumen a ser fiables. L'any passat, per exemple, les prediccions fetes a partir del GFS europeu, que permet seguir els fronts per hores, van pràcticament clavar les prediccions. Per tant, ara com ara i a més d'una setmana de l'entrada als dies grans de la festa, el que projecta aquest model s'ha d'agafar amb distància. Però preocuparà a més d'un.

Diferents actes sota amenaça

Segons els GFS, fàcilment consultables per internet, les alarmes s'encenen sobre diferents dels actes més concorreguts de la Festa Major mataronina. Les previsions és que els fronts de precipitació vagin tocant la zona del Maresme durant Les Santes i en espais temporals acotats, de poques hores. En aquest sentit, sembla que podria ploure la tarda del dissabte 21, quan la platja del Varador acollirà les Dissantes, amb Txarango de cap de cartell. L'escenari està cobert, però la pluja podria fer la punyeta als actes previs com la multitudinària flasmob del 'Jo sóc com tu'.

També la tarda del 25 de juliol sembla perillar pel que fa a la pluja. L'any passat es va suspendre el concert de la banda a l'Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena i l'Anada a la Crida. El model preveu precipitació més a la tarda que no pas a la nit. Caldrà estar molt atents a com evolucionen els fronts que, de retardar-se, podrien amenaçar fins i tot la Nit Boja.

Les cues d'alguns fronts de precipitació també apareixen amenaçant per les nits del 26 al 27 de juliol i també del 28 al 29. Són, totes dues franges horàries, hores de màxima programació pel que s'espera que amb el pas dels dies les prediccions guanyin major credibilitat i, a més, dissipin una mica l'amenaça de pluja sobre Les Santes 2018.