Tot el protagonisme per en Robafaves al cartell de Les Santes 2018

Jordi Prat fa un collage colorista amb el gegant mataroní sense rostre en la imatge de la Festa Major d'aquest any

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 07 Març 2018 18:33

El cartell

La imatge potent, feta en collage, d'un Robafaves sense rostre sobre un fons groc és la carta de presentació de Les Santes 2018. Amb més antelació que mai s'ha donat a conèixer la imatge més esperada i comentada de l'any a la ciutat, el cartell de Jordi Prat. L'artista explica que es va sorprendre de veure com en les últimes tres dècades el Gegant més estimat no havia estat l'element central del cartell. I per això hi va treballar, fidel al seu estil, segons explica “buscant una obra que m'agradés a mi i amb la qual la gent s'hi pugui sentir identificada”.

L'obra de Jordi Prat es basa en la tècnica del collage, que ara aplica al cartell de Les Santes. També li és propi un color groc que dona caràcter a l'obra i que l'artista assegura que “és símbol d'estiu, de calor, de festa, de tot el que han de representar Les Santes”. 

“He volgut fer en Robafaves a la meva manera, alegre, de forma atractiva per mi i per la gent, pensant en què no només és un quadre sinó que ha de ser un pòster i fer de cartell", assegura Prat.

Respecte al fet que el rostre ferreny característic de la figura no apareix, Prat explica que “buscava que la gent s'hi identifiqui, no només amb la figura sinó amb tot l'esperit del cartell, per això no li he posat cara perquè no cal, en Robafaves és més que un gegant, és una figura eterna, un membre més de la família i el cartell vol que tothom s'hi senti reflectit”. Les lletres de la llegenda Les Santes 2018 també són manllevades d'altres obres.
 

Cartell anticipat
La presentació del cartell de Les Santes s'ha avançat dos mesos en el calendari per tenir temps de preparar el marxandatge i poder fer un plec de condicions de les samarretes que permeti que siguin fetes a Mataró

Qui és Jordi Prat?

Prat i el cartell

Jordi Prat Pons (1965), és llicenciat en Belles Arts per la Universitat de Barcelona, és un pintor mataroní amb una llarga projecció internacional. El seu domini de la tècnica del collage l’ha dut a presentar la seva obra a nombroses galeries d’art de Catalunya, Espanya, França, Holanda, Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Argentina, Canadà o els Estats Units, on va residir durant uns anys.

La seva obra reprodueix el món que l’envolta, un món molt proper: xapes, llaunes, pòsters, begudes... objectes quotidians que fan de finestra per a viatjar al passat. La seva tècnica aporta una visió abstracta, però alhora molt exacte de l’objecte, un objecte viscut i amb vida, amb moviment. Les darreres exposicions fetes a la ciutat han estat a La Destil·leria el 2016 i 2017 o a la Nau Gaudí el 2015, en tots els casos en exposicions col·lectives.

Els cartells amb en Robafaves

Altres cartells amb en Robafaves de protagonista
Per trobar un cartell de Les Santes amb aquest protagonisme d'en Robafaves cal remuntar-se a les imatges de l'any 1984, amb la fotografia de Miquel Sala feta cartell, i el 1986 amb l'obra d'Artur Palomer 'Pal' en la qual el gegant picava l'ullet. Des de llavors han passat 31 cartells en els quals en Robafaves apareix en vuit d'ells però no amb el protagonisme que li ha donat Prat. L'artista reconeix que el fet de comprovar aquesta absència del gegant va alterar la seva idea pensada, que en un primer moment havia volgut tenir a la beguda Juliana com a protagonista.