Lluís Carné dirigeix la Missa

La Missa de les Santes molt més que un ofici

Missa de Les Santes 2016

Sent com és l'acte sobre el que històricament s'ha erigit la Festa Major de la ciutat, la Missa de les Santes segueix sent per a molts un dels grans patrimonis desconeguts de la ciutat. De la mateixa manera que hi ha molts mataronins que desconeixen la bellesa barroca de la Capella dels Dolors, dins de Santa Maria, també són molts els que desconeixen amb exactitud tota la riquesa del que s'esdevé dins de la Basílica el matí del 27 de juliol. S'hi fa missa pels creients, òbviament, però la Missa va molt més enllà de ser un ofici religiós i acull en el seu decurs la interpretació d'una missa cantada, la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, que és Patrimoni Cultural de la ciutat i per tant de tots els mataronins. Dels que no són de missa també.

La Missa és una composició amb sonoritat d'òpera verdiana, del 1848 –el mateix any que el primer ferrocarril!– que s'interpreta de forma única i excepcional aquest dia gràcies a un cor popular i a una orquestra per a l'ocasió. Fa més d'un segle i mig que els mataronins la interpreten únicament el matí del 27 i representa el valor patrimonial més antic de la Festa Major. Cantat i mantingut pel poble. Essencialment popular.

Lluís Carné és el director que enguany, seguint el torn, es posa al capdavant dels cantaires i l'orquestra per interpretar les peces més conegudes de l'obra. Ho farà dirigint en qualitat de solistes la soprano Lídia Martínez, la mezzosoprano Laura Vila, el baix Josep Pieres i el tenor Hèctor Ortín.

Elecció singular

Precisament aquest darrer, Ortín, debuta en el difícil paper de solista de la Missa en una elecció personal del director, no exempta de polèmica, ja que els darrers anys aquesta era una posició per a Josep Fadó, tenor mataroní de carrera internacional. Sobre Ortín recauran moltes mirades i el pes dels 19 'sis bemolls' del 'Deus Pater'.

Anada a ofici i Missa de Les Santes 2016Missa de les Santes: Santa Maria, 10h
Desfilada: Des de Santa Maria, 13h

La Missa de Glòria es canta amb els cantaires i l'orquestra a l'esquerra de l'altar, davant el Roser, i acaba amb la interpretació dels goigs de les Santes patrones i el seu cèlebre "empareu vostres patricis, Juliana i Semproniana". Just després hi ha la processó de les relíquies des del Fossar Xic fins a la Plaça de Santa Maria on un pilar, el ball de l'Àliga i els coloms simbolitzen l'homenatge de la ciutat.