Passi-ho bé i fins l'any que ve

La gent acompanya les figures a tancar

  • Redacció
  • Divendres, 29 Juliol 2016 00:00

Anem a tancar

Un aire amb un punt melancòlic, quasi de tristesa, s'apodera de la Riera quan el sol ja es va apagant i Les Santes inicien el seu comiat. Cap altre acte té un nom tan definitori com aquest "Anem a tancar" amb el que les figures enfilen el camí de retorn, de la Casa Gran a Can Marfà, on jauran fins que l'any següent torni a fer esclatar la festa, al punt d'anar a la Crida el 25 de juliol.

Com en tots els cicles que es tanquen –perquè així ho dicta el calendari i així ha de ser– les comparses celebren amb els mataronins que un any més la Festa Major ha estat un èxit i s'acomiaden de la forma més propera possible. Així, a més de l'horeta d'Enfigura't en què tothom pot ser portador de les figures per uns instants, durant la cercavila veiem les momerotes més juganeres, desenes de xumets donats a diferents figures o l'estampa sempre estètica de la Baixada de les Escaletes i el carrer de Sant Joan, amb totes les figures.

Arribats a Can Marfà, el cèlebre "Passi-ho bé i moltes gràcies" que la Trinca va popularitzar sona per mitjà de les gralles o els flabiols i les diferents figures, després de cinc dies frenètics, s'endinsen endins de la vetusta fàbrica que els fa de refugi. Una traca dóna per acabat l'acte. Això ara sí que s'acaba.

Enfigura't, l'oportunitat de provar les figures

Enfigura't
Com a preludi de l'Anem a Tancar, durant una hora la plaça de l'Ajuntament acull l'Enfigura't, un acte durant el qual tothom pot experimentar el que se sent portant les figures de la ciutat i intentant aixecar un Nan o en Robafaves o encenent una forca de les Diablesses.

En paral·lel, de 18 h a 19 h, els músics de les colles amenitzen la vetllada interpretant peces del repertori des de dalt de l'escenari.

Enfigura't, a la Plaça de l'Ajuntament a les 18 h

Anem a tancar, des de l'Ajuntament a les 19,15 h