La música, el múscul de Les Santes

Una quarantena de concerts conformen la programació de la Festa Major 2016

  • Cugat Comas
  • Dilluns, 09 Maig 2016 20:00

Cultura 2013, aspencat

Els Catarres, Melendi, Aspencat, Las Migas o l'Orquestra Plateria són alguns dels principals noms que seran protagonistes aquest any per Festa Major. Les Santes 2016 segueixen el patró de programa dels darrers anys amb l'aposta per la música de múscul que complementa els actes de cultura tradicional, que fan d'esquelet. La programació de música en directe, que va valdre el premi ARC per a Mataró, repeteix formats exitosos com el concert al Port just després dels focs, les Dissantes que organitza la Fundació Maresme o els recitals de format mitjà al Pati del Cafè Nou. L'únic concert que serà de pagament serà el ja anunciat fa setmanes de Melendi, la nit del 22 de juliol. La resta, fins a sumar-ne quaranta, seran ocasions a l'abast de tothom per a una programació on la música popular i d'arrel catalana en torna a ser protagonista hegemònica.

És difícil destriar noms en una col·lecció de cromos tan extensa. Els Catarres, que seran els grans animadors de les Dissantes o Aspencat, que compartirà el Callao després dels focs amb els emergents Animal són dos grups de forta tirada entre el jovent català. També a Obeses, en un concert nou a Santa Anna la nit del 28, se'ls pots incloure a la relació. El protagonisme musical dels mataronins també serà notori: Ignorantes tocarà a les Dissantes, La Coixinera serà el partner musical d'aquest any per a l'Agrupació Musical del Maresme i Mr Freak Ska amenitzarà la mateixa nit de Melendi però a la Plaça de Santa Anna, després de l'assaig dels Capgrossos. El Pati del Cafè Nou acollirà a la Big Band Jazz Maresme, la New Catalan Ensemble i Las Migas mentre que Gospelsons celebraran els seus 10 anys el 24 al Callao, abans de les Havaneres.

La programació familiar per a tota la família repetirà racó propi al Parc Nou i protagonistes com Les Bruixes de Burriac. I un altre àmbit carregat és el de les orquestres per a balls populars. La nit del 26 recupera el Ball amb La Banda del Coche Rojo i David Oleart, organitzat pels Capgrossos, La Banda Puig servirà per contra-programar l'Escapada a Santa Anna la matinada de la Nit Boja i l'Orquestra Gira-Sol torna al Parc per tancar Les Santes el 29.

Més lavabos i escenari cobert
Els equilibris pressupostaris de Les Santes, que tenen un pressupost de 518.000 euros, pràcticament igual que l'any anterior, han permès ampliar la partida d'infraestructures amb la instal·lació de mòduls de lavabos de gran capacitat a tres punts claus com són el Parc, Santa Anna i darrere l'Ajuntament. Amb aquesta novetat es busca reduir l'impacte incívic i molest de molta gent orinant al carrer. També, com a novetat, l'espai del Parc Nou que acull alguns dels actes més massius, estrenarà una carpa coberta que, en cas de xàfec, no implicarà la suspensió automàtica dels concerts previstos, com va passar l'any passat amb La Pegatina i les Dissantes.