Les notes de Les Santes 2015

Passem revista al millor i el pitjor d’una edició multitudinària de la Festa Major

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 27 Agost 2015 12:11

Santes 2015, Focs Santes 2015

10. Any Bequetero

La celebració del 2000 i 15 va ser un èxit, sobretot durant el matí del 25 de juliol, quan el Monumental es va omplir de gom a gom pel concert de la Banda de Gaianes i posteriorment amb la desfilada de la Filà de Bequeteros de Cocentaina en una Riera també plena. La ciutat va refermar emocionada els vincles històrics i actuals amb la comarca de El Comtat.

9. Pirotècnia Tomás

No per ser quasi l’empresa resident els darrers anys, s’abaixa l’exigència envers els encarregats de disparar el Castell de Focs i la Tronada, ja el dia 29. L’espectacle a baix a mar va ser dels millors que es recorden, amb menció especial per una façana interminable de palmeres, que tant agraden a Mataró, abans del ‘Glòria a Les Santes’ i la traca final. S’han guanyat tornar el 2016.

8. Nit Boja en dissabte.

Hi havia gran preocupació i la major part de la nit va transcórrer sense problemes, sobretot pel que fa a la Nit Boja. Al Desvetllament li va costar baixar. L’Escapada va ser molt tranquil·la i la Ruixada va tornar a ser un dels actes més massius. Prova de foc superada.

7. Música en directe

L’aposta musical de Les Santes s’ha reforçat els darrers anys i aquest 2015 va comptar amb la cirereta del concert de Sopa de Cabra. S’està anant a un format de grans concerts a l’estil de La Mercè i el Port és un bon espai en aquest sentit. Es podria apostar, però, per una major diversificació estilística.

6. Santes massives

És una tònica dels darrers anys accentuada, encara més, en aquesta passada edició. Tots els actes guanyen assistents i la Festa Major s’ha de pensar en gran. La massificació és sinònim d’èxit però també demana que se gestioni de forma adequada.

5. Diada castellera

És l’acte més mediàtic de Les Santes, retransmès en directe i molt seguit. Les Santes és la primera gran cita i la diada no va decebre, sobretot pels castells de gamma extra que hi van aportar Minyons de Terrassa i Castellers de Vilafranca. L’aprovat raspat ve donat pels Capgrossos, que no van estar a bon nivell sols carregant un castell de 9.

4. Les orquestres del 29

La darrera nit de Santes va ser celebrada, tot i que les dues orquestres no van ser les millors que es recorden, precisament. Està bé que hi hagi estones per a tots els públics però a certa hora va faltar una mica de “xixa”. Molt millor, en aquest sentit, l’Orquestra Gira-Sol la nit del 26 a la Plaça de Santa Anna, així com els antics Djs de la Sala Privat.

3. Politització de la festa

Comença a cansar l’estira-i-arronsa polític entre uns i altres amb motiu de Les Santes, fet que es dóna especialment en el marc del No n’hi ha prou! un acte del que sembla que sols transcendeixi el batibull i no la seva essència festiva.

2. Falta de lavabos

Durant tota la Festa Major es va evidenciar com del tot insuficient la dotació de lavabos químics als carrers, provocant llargues cues davant dels existents i molta gent orinant a la via pública, una imatge que costa d’evitar però es pot minimitzar amb una mínima inversió.

Santes 2015, Santes 2015

1. Suspensió de les Dissantes

Comparat amb els darrers anys, el clima va ser benèvol amb la Festa Major però un xàfec puntual va acabar provocant la suspensió de les Dissantes, just abans de l’esperat concert de La Pegatina. És una llàstima, sí, però es podria evitar cobrint alguns dels escenaris més utilitzats de la festa.

0. Incidents i vandalisme

En una Festa de la magnitud que està agafant Les Santes hi cap tothom, fins i tot també aquells que provoquen incidents i actuen de forma vandàlica. Durant la Festa Major hi va haver –i les xarxes se n’han fet ressò– mostres d’incivisme, intents de furts i petits episodis violents. No es poden repetir.