Tots al carrer: comparses, gegants d’Iluro i castells

Cercavila de Santes: La Passada fa el mateix recorregut pel centre de Mataró que l’antiga processó religiosa

  • Redacció
  • Dilluns, 27 Juliol 2015 00:00

LA PASSADA

El dia de les patrones Juliana i Semproniana és d’aquells dies d’estrenar vestit. Nens i nenes ben mudats i cares de cansament i d’esgotament dels dos dies de Festa Major, sobretot entre els més joves.

La Diada és el dia festiu de la ciutat. Comença ben d’hora amb les Matinades i posteriorment la Missa de Les Santes i acaba ben tard del vespre al Passeig Marítim amb el Castell de Focs i Rock al Port. És un dia llarg, en el que sovint s’aprofita per fer el dinar familiar de Festa Major i en el qual, sense massa horaris perquè és llarg, tothom es deixa caure a un dels actes familiars d’aquells més bonics: La Passada.

Totes les comparses institucionals, com ara les Diablesses i els Tabalers do Maresme, la Momeroteta i la Momerota i els seus grallers i tabalers, el Dragalió i el Drac amb els seus timbalers, els Nans, la Família Robafaves i els flabiolaires i també l’Àliga, aniran acompanyades dels Cavallets de Mataró, la Colla  Castellera Capgrossos de Mataró, l’Herald i les Trampes, els Ministrils, els Macers i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, com en les darreres edicions de La Passada. Són moltes colles i cal organització i ritme, tot i que cada colla també s’ha d’adaptar a les seves figures i necessitats.

La novetat d’aquest any, sens dubte, passa per la incorporació dels Gegants d’Iluro a la cercavila. Ho faran de forma extraordinària per celebrar els 25 anys de la seva creació. A més a més, tot i que no portaran els gegants nous, aprofitaran per explicar que han fet una còpia de l’Iluro i de l’Alarona perquè siguin més lleugeres.  

El recorregut de La Passada és circular pels carrers del centre històric de Mataró. En aquesta cercavila és una bona oportunitat per veure les colles dansar, per poder escoltar els seus ritmes i instruments que els acompanyen i ballar al seu costat.

LA PASSADA

La colla dels Gegants d’Iluro participaran de La Passada d’aquest any de forma excepcional  per celebrar els 25 anys de la seva creació.
La colla, a més, aprofitarà per explicar que l’Iluro i l’Alarona ja tenen una versió del tot renovada . Tot i que durant la Passada portaran la versió antiga dels gegants, a la Gegantada ja s’haurà pogut veure la nova.

27 de juliol - La Passada
Des de l’Ajuntament, 18h