“La primera vegada que vaig venir a Mataró i vaig sentir el Bequetero vaig plorar com un xiquet”

Entrevistem a Gustavo Pascual fill del compositor del Bequetero i membre de la Filà

  • Marta Gómez // Fotos:Filà Bequeteros
  • Dijous, 23 Juliol 2015 11:41

Santes 2015, gustavo pasqual

El seu pare va ser un gran compositor. A vostè li agrada que encara sonin les seves obres?

És clar que sí! És una satisfacció personal increïble. La primera vegada que vaig venir a Mataró i vaig sentir el Bequetero amb tota aquella gent vaig plorar com un “xiquet”. M’encanta que encara se senti la música del pare.

Què té de particular El Bequetero?

És una espècie de miniatura que s’ha fet gran. És un fet tan especial i tan personal que ben bé no se sap què té. La melodia dura només un minut i cinc segons i la repetim, i la repetim, i no ens cansa mai. Té un “algo” personal i molt original. Per exemple a Mataró fer tantes voltes de la cançó i no cansar-se, és pura inspiració.

Com veu que a Mataró ens hàgim agafat tan nostre el bequetero?

És una meravella. A més a més, ara resulta que a Cocentaina passa el mateix amb el Paquito el Chocolatero, que també és del pare. A cada lloc li han donat una coreografia diferent, li han donat la seva forma i la disfruten a la seva manera. M’encanta.

El Bequetero té una personalitat pròpia que la mateixa música dóna a la filà

Per tant, no ho veu negatiu.

Negatiu? Al contrari! La música està feta per disfrutar-la i per donar alegria a la gent. A Mataró us heu inventat això que és una preciositat. Quan per primera vegada vaig veure com ho disfrutaven totes les persones en família, tota aquella quantitat de gent que hi participava, vaig veure que era una maravella. Hi ha moltes classes de música però justament aquesta és de festa, què més voleu? Fa festa i s’ha de fer festa.

Què li agradaria que fes Mataró per reconèixer encara més la figura del seu pare?
Jo no puc demanar més. El pare ja fa 70 anys que és mort. O sigui, si tot i que fa 70 anys que ja no hi és, a Mataró encara se segueix fent festa, a Cocentaina segueixen fent festa i a tot el món segueixen fent festa amb les seves cançons… jo no puc demanar més. Ara bé, tot el que es faci, benvingut sigui!

Es dóna ja per compensat?

Sí, és clar. Era un músic de poble que de quatre notes que va treure a casa, perquè mai no havia estudiat música, encara és present a tot el món, és internacional. I que ara, a Mataró, perquè Mataró no és un poble qualsevol perquè té molts habitants, s’hi faci una festa a Gustavo, és una meravella.

El Bequetero també dóna nom a la filà de Concentaina.

Sí. El Bequetero té una personalitat pròpia que la mateixa música dóna a la filà i la filà s’aprofita de la mateixa música. Així que tots els que s’apunten en aquesta filà és perquè volen desfilar d’aquesta forma i amb aquest pasdoble.

Santes 2015, gustavo pasqual 2

Vindrà a Mataró aquests dies?

Sí, només faltaria. Amb tota la família! No m’ho penso perdre, tot i que intentaré no tornar a plorar com un xiquet.