La campana Montserrat no podrà voltar aquestes Santes

Fa setmanes es va trencar el batall i no es podrà sumar a la Barram

  • Redacció
  • Dilluns, 20 Juliol 2015 10:03

La campana Montserrat està avariada

Les campanes de Santa Maria són un dels elements sonors més importants per a la imminent Festa Major de Les Santes, però aquest any una d'elles no podrà voltar. De les tres campanes que es volten normalment, la Montserrat –la de la banda de muntanya– no ho podrà fer perquè fa setmanes es va trencar el seu batall. La campana sonarà durant la Festa Major però s'haurà de batallar de forma manual. Es dóna la circumstància que aquest any se'n compleixen 30 que aquesta mateixa campana va caure en plena Barram sense ocasionar danys importants a cap campaner.

La Montserrat és, de fet, de les tres campanes que es repiquen a la manera valenciana –a Catalunya la tradició és ventar-les i no fer-les voltar completament com sí que es fa a Mataró– aquella que més es repica, ja que en el toc ordinari de cada dissabte a les dues del migdia només volta ella. Des que es va trencar el seu batall fa el toc d'ordinari la campana Miquela, la que dóna a la Plaça de Santa Maria.

Al campanar de Santa Maria hi ha, a més de la Montserrat i la Miquela, la Carme, a la banda de mar, que també volta i la Juliana i la Semproniana que es tritllegen. A la part superior hi ha la Madrona i la Candelera, les que marquen els quarts i les hores respectivament.

Sobre la taula del Bisbat de Barcelona hi ha un projecte de reparació i adequació de les campanes de Santa Maria per emprendre pròximament, sempre a expenses del finançament que es pugui trobar.