La Fireta de Santes: l’aparador de productes santeros

S’hi poden trobar productes vinculats a la Festa Major que no formen part dels productes oficials

  • Redacció
  • Divendres, 17 Juliol 2015 00:00

Santes 2015, Fireta Santes 1

Des de fa anys es comencen a engegar els motors de la festa més esperada pels mataronins amb la inauguració de l’exposició de les Santes de l’últim any. Però quan aquests motors ja fan més forta la remor, és quan queden pocs dies per l’inici de la Festa Major. Un bon punt de partida és, des de fa quatre anys, la Fireta de Santes. En aquesta fira s’hi pot trobar, tant indumentària santera com productes per guarnir o assaborir la festa des de casa. Sempre però, seran productes que no formin part del marxandatge oficial de la Botiga de Les Santes a una passa més enllà.

Una de les paradetes que del 18 al 24 de juliol estaran instal·lades a la Plaça de l’Ajuntament és la del dissenyador gràfic Ferran Muñoz amb la seva pròpia marca Robafaves.cat. Ell hi és des de la primera edició i, tot i que va començar per intentar donar-se a conèixer amb un sol dibuix de la cara d’en Robafaves, ja ha elaborat pràcticament totes les figures institucionals: “Intento buscar que tots els nens i nenes se sentin identificats” explica Muñoz, que recorda que Robafaves.cat és la seva fórmula per ensenyar la feina de dissenyador gràfic a la que es dedica durant l’any. Aquesta nova  edició de la Fireta, creu Ferran Muñoz, que anirà molt bé perquè tot i que cada vegada ven més, ell ha decidit no apujar els preus i fomentar, també, la venda per Internet.

La Vella Verda

Qui també creu que aquest any la Fireta de Santes pot ser una nova gran oportunitat per fer negoci és l’Eloi Romañà, propietari de La Vella Verda. Hi participa des de fa quatre anys i considera que “és una finestra perquè la ciutat de Mataró conegui els teus productes”, que també creu que “compren tant els de la ciutat com els de fora i tot això ajuda a potenciar el conjunt de la festa”. “Jo m’ho plantejo com a una inversió perquè tothom em conegui i per això ho veig com si fos un aparador”, conclou el propietari de La Vella Verda que es dedica fonamentalment a construir figures de cartró pedra.

No hi faltaran tampoc les samarretes del ‘Sóc Santero’ d’Ideala, que han participat en la fireta des del primer dia. Enguany ofereixen models per a petits i grans, des de bebès fins a  adults en diversos colors amb una representació de les figures de Les Santes i el lema ‘Sóc Santero’. De fet, ells fa cinc anys que creen samarretes per a la Festa Major i la Fireta és un espai perfecte per “oferir productes alternatius al marxandatge oficial”, segons afirmen. Així mateix, “la gent té opció de conèixer què fas a través d’un producte cridaner i inspirat en una cosa tan pròpia de Mataró com Les Santes”.

Santes 2015, Fireta Santes 2

La Fireta de Santes es podrà trobar a la Plaça de l’Ajuntament els dies 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 de 18h a 21:30h. En paral·lel, a Can Palauet, hi haurà la Botiga Oficial de Les Santes