Tots els gegants al carrer, ara sí que són Santes

Tres recorreguts de figures conflueixen a la Plaça de Santa Anna, que sempre s’omple de gom a gom

  • Redacció
  • Dijous, 24 Juliol 2014 09:56

Gegantada

Hi ha qui diu que Les Santes comencen quan es presenta el cartell. Llavors, amb les opinions de tothom, comença una pujada de tensió que supera setmanes dels mesos de maig i juny i entra, d’una revolada, al juliol. La presentació del programa, saber com serà la samarreta, els assajos de les figures a Can Marfà o l’exposició de fotografies, són ingredients clàssics d’aquesta espera. Però quan realment comencen Les Santes és amb l’Estrena i els castells primer, però sobretot amb la Gegantada, el 24 a la tarda. I comencen Les Santes perquè per fi s’acaba el compte enrere i en Robafaves i la resta de gegants surten al carrer. Llavors ja és imparable, ja és Festa Major.

De creació relativament moderna, la Gegantada és com el No n’hi ha prou! o el Correguspira i el De Parranda, que tot i ser actes joves sembla que s’hagin celebrat tota la vida. Són moments de Santes plenament interioritzats en l’imaginari que no fa falta que cap agenda recordi. Que és 24 i ja ha passat el migdia: és l’hora dels gegants.

Tres recorreguts

Ja s’ha dit per activa i per passiva que Mataró bat tots els rècords de gegants per habitant i metre quadrat. La Gegantada de Santes és, amb permís de la cercavila de Sant Jordi, la millor oportunitat de veure l’àmplia gamma i varietat de figures, d’escoles, d’escoles bressol, de barris, de carrers i així fins arribar als Gegants de Mataró. Tres cercaviles conflueixen amb gents i figures de tots els racons de la ciutat. En aquest sentit la Gegantada és com les Matinades, recollir l’escampall i celebrar junts la Festa Major, sent com som diversos i, tots a la vegada, mataronins.

Les tres cercaviles que coincidiran a la Plaça de Santa Anna amb les ballades finals sortiran del carrer de Pompeu Fabra una, de la Plaça de la Música del Parc Central la segona i de la Plaça de l’Havana una tercera. Escull el teu itinerari i que Mataró s’empatxi de gegants.

L'ACTE
Dia 24.
Gegantada
C/Pompeu Fabra, Plaça de l’Havana i Plaça de la Música, 18,30h.