L’Herald proclama l’arribada de la Festa Major pels carrers

Jaume Ayats, musicòleg i antropòleg, va fer d'Estrenador

  • Redacció
  • Dimecres, 23 Juliol 2014 15:02

Estrena

Les Santes, enteses des del seu pòrtic, van començar dissabte amb l’Estrena. Aquest ritual instaurat fa tres anys consta de dues parts, un acte institucional que va comptar amb Jaume Ayats, musicòleg i antropòleg, com a Estrenador i la Proclama de l’Herald, que va recórrer el centre estenent la notícia de sobres coneguda de la proximitat de la Festa Major. Com a novetat, aquest any l’Herald era una jove i l’acompanyaven, a més de les trampes i els flabiols, un grup de banderers que feien una coreografia exprés. La coincidència en dissabte va ampliar l’assistència a l’Estrena.

Estrena

La Missa de Les Santes va ser valorada per l’Estrenador Jaume Ayats molt més des del seu vessant social i popular que no pas pel musical. Ayats la va glossar ressaltant la importància  que “cada 10 o 20 anys s’ha de reajustar” per mantenir el simbolisme i adaptar-se a la celebració comunitària que és la Missa.

Ayats va fer una crida a cuidar la Missa com a “acte de renovació del ser i el fet de voler ser com a comunitat” i va assegurar que aquest fet avui en dia “només es pot entendre des de la diversitat de les gents que prenen part de l’acte de cada 27 de juliol a Santa Maria.