L’Encesa: foc, pluja i 400 diables

Mataró reuneix prop de 400 diables en la Mostra de Balls Parlats de Catalunya

  • Mireia Biel i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 21 Juliol 2014 10:46

Encesa

L’Encesa és la primera espurna de Les Santes, el primer cara a cara entre el foc i els mataronins. El Ball de Diables de Mataró, però, és també el protagonista de l’eterna reivindicació per convertir-se en una peça més de l’engranatge de Les Santes, per tenir un espai propi i consolidat.

Encesa

Centenars de persones han sortit al carrer per posar-se sota el foc amb L’Encesa, malgrat la pluja. Aquest acte va néixer el 2011, coincidint amb la remodelació de la colla i des d’aleshores, són molts els que surten cada diumenge abans de Santes per cremar-se i posar-se a prova. Aquest any, fins a 400 diables han cremat pels carrers del centre de Mataró en un nou recorregut i dues enceses que han fet lluir el correfoc.  

Herència d’una tradició viva

400 diables convidats a Mataró amb motiu de la Mostra de balls de diables de Catalunya que l’antiga colla del Basilisc ha organitzat aquest any. I és que fins a nou colles, vuit d’elles centenàries – menys l’amfitriona -, van passar per la ciutat diumenge a la tarda per presentar els seus personatges, versos i balls parlats davant de prop de 300 persones al Parc Central.

Encesa

Francesc Palau, President de la colla del Ball de Diables de Mataró, explica que “per primer cop s’han pogut veure tants diables junts a Mataró i les colles convidades s’han trobat fora de les seves zones naturals, el Penedès i Tarragona”. Palau assegura que reunir tants diables a la ciutat és una mostra “de l’herència viva d’una tradició molt antiga i és important també perquè hem pogut ensenyar a Mataró què és un ball de diables tradicional.

“Un lloc a Les Santes”
Malgrat la capacitat de convocatòria que el Ball de Diables de Mataró ha demostrat tenir amb L’Encesa des de fa tres anys, la colla es mostra escèptica pel que fa al seu paper dins la Festa Major de la ciutat. El 2013, la regidoria de Cultura va posar damunt la taula la possibilitat d’incorporar el Ball de Diables de Mataró a La Passada. En aquest sentit, Palau lamenta que “nosaltres seguim esperant una resposta” i reclama a l’Ajuntament que prengui una decisió al més aviat possible sobre l’encaix de la colla a la Festa Major.