Ball de bastons mataroní en l’Any Esteve Albert

Es ballaran les cançons de Mataró el 29 de juliol, amb un cercavila- vermut

  • Redacció
  • Dijous, 17 Juliol 2014 11:54

Bastoners

Mataró tenia un Ball de Bastons propi, de model similar al que s’ha mantingut al barri del Canyet de Badalona. Fa temps que es va deixar de ballar, però algunes de les seves cançons es van editar en disc fa 10 anys en el recull discogràfic de ‘Les Cançons de Mataró’ gràcies al recull de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que Esteve Albert i el mestre Joan Tomàs van fer. Aquest 2014, Any Esteve Albert, quatre de les cançons es tornaran a ballar amb bastons, recuperant el model de ball propi i es farà a més a més, per Santes. Serà el 29 de juliol a partir de les 12:30h i des del Celler Castellví on començarà una cercavila-vermut que també farà parada al Celler Santi i al Celler Montserrat, per acabar a Can Xammar. L’acte s’inclou al programa de Les Santes i podria obrir la porta a la recuperació del Ball de Bastons propi de la ciutat.

Les darreres setmanes s’han intensificat els assajos entre els balladors que explica Dani Àlvarez, un dels promotors de la recuperació per aquest acte que “han de ser joves, d’entre 20 i 25 anys, per poder aguantar un ball viu i enèrgic a bon ritme”. Els balladors vestiran de blanc amb faixa negra i espardenyes i empunyaran els bastons típics del ball mataroní antic documentat, de la mida d’un radi de roda de carro. L’acte està pensat a més per difondre el Ball de Bastons, el flabiol, el model mataroní i Esteve Albert i la seva obra, i comptarà a més a més de les ballades i els vermuts, amb unes petites càpsules que contextualitzaran aquest acte.

L’acte s’anomena ‘De les cançons de Mataró al carrer’ i començarà a la Plaça de Cuba a dos quarts d’una del migdia, del dimarts 29 de juliol i enllaçarà al final amb el Rotet de Santes, el nou àpat popular que organitza El Ralet.