“El misteri aquest any serà amb el canvi d’emplaçament”

Francesc Cassú, director artístic i musical de La Principal de la Bisbal veu com a un repte els tres concerts del dia 28

  • Marta Gómez
  • Diumenge, 28 Juliol 2013 00:00

Principal de la bisbal

Què suposa venir habitualment a Mataró per la festa major?

Fa molts i molts anys que venim, no sé exactament quants, però en fa una pila. Això té avantatges i inconvenients. Venir habitualment implica mantenir un llistó i, si convé, pujar-lo. És mantenir un grau de confiança amb els organitzadors i l’Ajuntament. L’única filosofia vàlida per a nosaltres és que cada actuació és com si fos la primera. Així aconseguim mantenir l’atenció i modifiquem el repertori cada any.

Portareu algun espectacle especial pel vostre 125è aniversari?

Sí, aquest any estem celebrant el nostre 125è aniversari i el concert n’és el reflex. Tot i així tenim també una sèrie d’obligacions o gestos cap a Mataró que no podem deixar-nos. Per exemple la interpretació d’una obra de Vilamanyà. És així com configurem un concert amb al·licients.

Tocareu el dia 28 en tres moments diferents de la festa. És un repte o és habitual?

Implica que som molt versàtils, que és una mica la característica que tenim les cobles i orquestres de Catalunya. És un repte perquè vol dir que has d’estar preparat per assumir, amb tota la qualitat del món, tres històries diferents. L’orquestra tant pot fer ballar sardanes al matí com posar-se el vestit de gala per a les interpretacions de la tarda o fer la tanda de ball per la diversió i el ball de festa major. Tot plegat és un gran repte, que assumim i tenim interioritzat.   

A més del concert de Requisits, els altres dos concerts són de sardanes. Vosaltres que ho viviu des de dins, creieu que el món de la sardana va a la baixa?

No crec que s’estigui perdent. Hi ha una munió d’actes sardanistes molt important arreu del país, i una enorme munió de músics que els acompanyen. I a més, músics joves! El problema potser és en la renovació del món sardanista. Pocs joves es posen a ballar-ne. Com a músics però, estem vivint un moment dels més àlgids des de fa molts anys.

El ball dels Requisits a Mataró té una particularitat, us incomoda?

El ball de Requisits té sempre una circumstància especial per a nosaltres i és que tenim un repertori pactat previ. Normalment improvisem en funció de l’ambient, les ganes de ballar de la gent, les demandes... però aquí ens demanen la llista per ordre de les cançons per a poder editar el cartró que després la gent té a sobre les taules. Això fa que tinguis una història diferent de cara a la interpretació de cada un dels balls.

Aquest any el ball de Requisits canvia d’ubicació, creieu que us afectarà?

El misteri aquest any serà amb el canvi d’emplaçament. Ens en sortirem, segur, i no ens preocupa que s’hagi mogut l’escenari. És decisió de l’Ajuntament i nosaltres simplement ho respectem.

Tindrem la Principal de la Bisbal a Mataró per molts més anys?

Esperem que sí. De fet, treballem perquè així sigui. Per a nosaltres cada any és com si fos el primer. I cada any ens juguem les garrofes per continuar provocant la confiança de l’Ajuntament i de la comissió de festes. Tenim aquesta data molt marcada a la nostra agenda i la relació amb Mataró s’està convertint en molt familiar. El públic de Mataró i del Maresme és un públic sensacional.