"En una festa major, el públic és agraït i està predisposat"

Jaume Aguza parla de Canya d'Or, presents al Concert de Barram, les Matinades i l'Anem de Canyes

  • Berta Seijo
  • Divendres, 26 Juliol 2013 00:00

Canya d'Or

És la primera vegada que veniu a Les Santes o ja hi heu tocat altres vegades? Què en penseu d'aquesta festa major?

No és la primera vegada. Recordo que fa uns deu anys vam venir acompanyant els Gegants de Reus, en una mostra de gegants centenaris, però només era una petita cercavila. Hi havia molta gent i molt bon ambient. No coneixem gaire bé aquesta festa major, només del boca-orella de la gent. La veritat és que ja tenim moltes ganes de venir i ens fa molta il·lusió.

Quins concerts fareu?

Divendres 26 al migdia tocarem al concert de La Barram per presentar el nostre disc, ‘Viratges’. Després tocarem a les Matinades de l'endemà i, per acabar, diumenge participarem a l'‘Anem de canyes’, un ball de gralles amb diferents grups locals.

Acabeu de celebrar el vostre 15è aniversari, amb disc inclòs. Quins temes sonaran a Les Santes? Cançons de l'àlbum i també d'altres que formen part del vostre repertori tradicional?

Pel concert de La Barram, venim amb la formació ampliada de Canya d'Or (3 gralles, 2 percussions, tuba i piano/acordió). En aquest concert presentem el disc, ja que l'àmplia formació així ho permet. Podreu escoltar pràcticament tot l’àlbum: músiques balcàniques, ritmes més llatins, algunes pinzellades de jazz, boleros, rumba, entre d'altres. Al ball de gralles tocarem un repertori de ball amb adaptacions i versions de melodies populars i cançons més modernes d'avui dia que tothom coneix.

Què ha aportat la incorporació de diversos instruments a la vostra música?

Les gralles sempre són l'instrument principal però tenim uns acompanyaments de luxe amb un baix de veritat (tuba), amb instruments harmònics (piano o acordió) i amb un ampli ventall de percussions amb més possibilitats per adaptar-se a diferents estils i gèneres. La incorporació de tots aquests altres instruments ens permet més possibilitats amb els arranjaments de les peces i fa que tota la música que fem respiri més i, alhora, s'enriqueixi de colors diferents i poc habituals en una formació grallera.
Un altre aspecte que potser ens fa diferents dins l’àmbit graller és que gran part del nostre repertori són músiques no pensades per a gralla; són temes que a nosaltres ens agraden i que creiem que es poden adaptar perfectament a la nostra formació.

A Les Santes sonarà la cançó de la festa major de Reus que acabeu d'estrenar? O fareu una adaptació per fer-vos amb el públic mataroní?

És molt difícil tocar-la en directe, ja que, si no portem cantant no la podem fer. Al disc la canta el Xavier Ciurans (cantant de la Colònia i Gertrudis), i en algunes actuacions hem tingut la sort que ens hi ha acompanyat, però no sempre el podem fer venir. Tot i això, no descartem fer-ne una adaptació si trobem cantant.

Què us agrada de l'ambient de festa major?

És l'ambient on ens sentim més a gust. La majoria d'actuacions que fem com a grallers són dins del context de festes majors, fent cercaviles acompanyant balls, gegants o bestiari festiu. Coneixes gent molt maca, compares els diferents aspectes d'una festa amb l'altra, el públic és molt agraït i està molt predisposat, cada festa té el seu encant.