L’Encesa del Ball de Diables carrega contra la crisi

Presenten la lluita entre Bé i el Mal a la Festa Major

  • Mireia Biel
  • Dilluns, 22 Juliol 2013 10:29

Encesa

Centenars de persones van sortir al carrer ahir diumenge per seguir L’Encesa i conèixer de ben a prop el Ball de Diables de Mataró. La segona edició d’aquest acte va mobilitzar, igual que al 2012, centenars de persones que van concentrar-se a Can Xammar per viure la presentació del Ball de Diables en un acte inclòs dins la programació de Les Santes.


El Ball de Diables de Mataró va sortir de l’Ajuntament puntualment per recórrer la Riera i el carrer Barcelona fins arribar a la plaça de Can Xammar. Allà, a diferència de l’any passat, van escenificar el Ball de Diables, una lluita entre el Bé i el Mal mitjançant l’aparició de diversos personatges com l’Arcàngel, la Diablessa i en Llucifer.


Crítics i sense escrúpols

En la segona part del ball, la colla va carregar contra la situació de crisi actual i va recitar una sèrie de versos en què van criticar durament els polítics, la llei Wert, la corrupció i les retallades, sense deixar de banda les polèmiques locals. Sense pèls a la llengua, van titllar l’Ajuntament de ser una casa de barrets. Els diables van demanar també que se solucioni la problemàtica de l’escola Angeleta Ferrer i que es posi punt i final a l’afer de Can Fàbregas. Van assegurar també que “ens han colat les preferents” i van demanar que “el gran xoriçó d’en Dòria i el cabró de l’Ibern” rebin el càstig que es mereixen pels casos de corrupció en què es van veure immersos mesos enrere.
Taller infantil

Encesa


El correfoc va continuar aleshores fins a la Plaça de Santa Maria on, desenes de nens i nenes es van poder convertir per uns instants en diables. El taller infantil organitzat va permetre que els infants poguessin emprovar-se la indumentària i cremar carretilles. Finalment, quan ja havia enfosquit, el Ball de Diables de Mataró van oferir l’encesa final, un aperitiu de foc i petards per començar a assaborir Les Santes.

“Encaixem a Les Santes”
La bona acollida de l’acte, que va omplir de gom a gom la plaça de Can Xammar, demostra que el Ball de Diables ha arribat a la segona edició en molt bones condicions. Tal com va assegurar el seu president, Cesc Palau, en una entrevista a aquest setmanari, “l’Encesa està consolidada”. Tot i així, la colla té l’anhel d’entrar a formar part de la programació de la Festa Major de la ciutat d’una forma més àmplia perquè consideren que “a Mataró hi ha una injustícia i clarament hi ha unes entitats privilegiades”. En aquest sentit, estan convençuts que encaixen a Les Santes i confirmen que continuaran treballant encara que des de l’Ajuntament assegurin que “no seguim la tradició de la festa major”.