Un nou premi de poesia ret homenatge Ventura Ametller

Mataró impulsa el Premi de Poesia Ventura Ametller, un nou certamen que permetrà a l’obra guanyadora ser publicada dins la nova col·lecció de poesia de l’editorial 1984.

  • Anna Galdon
  • Dimecres, 10 Octubre 2018 13:09

Premi Ventura Ametller

Tot i haver nascut a Pals, Ventura Ametller (pseudònim literari de Bonaventura Claveguera) sempre va tenir una estreta relació amb la capital del Maresme. Veterinari de professió i personatge molt inquiet culturalment parlant, es va interessar per la música, la pintura i quasi totes les formes d’escriptura. Lector incansable, va ser un dels grans amics de Josep Pla i va conèixer Salvador Espriu, escriptor que el va batejar amb el pseudònim amb el qual és conegut.

Ara la ciutat vol homenatjar-lo amb la creació d’aquest premi, dotat amb 1.000 euros. Un nou guardó de poesia d'àmbit català impulsat per l'Associació Ventura Ametller, l'Ajuntament de Mataró i l'editorial 1984, que publicarà l'obra seleccionada. Precisament els representants d’aquests tres actors (la regidora de cultura Núria Moreno, la presidenta de l’associació Teresa Claveguera i l’editor d’Edicions de 1984 Josep Cot) van ser els encarregats de presentar la proposta a la llibreria Dòria de Mataró.

Dia Mundial de la Poesia

El premi, obert a la participació de totes aquelles persones que presentin una recopilació de poemes originals i inèdits, està pensat per a escrits redactats en català i per ser publicat en, aproximadament, 300 versos. Les obres es poden presentar fins al 20 de desembre de 2018. El nom del guanyador es farà públic el 21 de març del 2019, coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Poesia.

L’obra de Ventura Ametller

Ametller és autor d’una extensa obra literària i és considerat tot un referent. Algunes de les obres més destacades són l’assaig Teoria general de l’universalisme (1979); els poemaris El primer quadern de Bel Dezir (1981), amb el qual va guanyar el Premi de Poesia Marià Manent i Paradigmes esotèrics (1991). 

Però segurament la seva obra més emblemàtica sigui la novel·la Summa Kaòtica (1986), un relat que narra des dels ulls d’un nen petit l’etapa republicana (des del 1933 al 1939). I és que l’obra narra aquells anys d’una forma sorprenent, interpretant la realitat i aportant al lector infinites referències culturals i filosòfiques. 

El 2008 l’Ajuntament de Mataró va col·laborar en la reedició de Suma Kaòtica i la publicació de la segona part, la inèdita Resto Kaòtica. El 2016, i coincidint amb el trentè aniversari de la publicació de l’obra més important de Ventura Ametller, es va programar un seguit d’activitats per tal de reivindicar la figura de l’escriptor. També es va editar Antología de emergencia, una selecció de 80 poemes, molts d’ells inèdits.