Pel Dijous Llarder, truites i més truites a tota hora

Escoles, Plaça de Cuba i el carro en donen de franc

  • Redacció // Foto: cedida
  • Dijous, 01 Febrer 2018 16:06

Cultura 2018, dijous llarder truites

Poques tradicions gastronòmiques són tan seguides com la que indica que el Dijous Llarder pertoca ingerir truites i botifarra d'ou. La primera jornada del Carnestoltes deu ser la més pluralment seguida ja que la cuina dels ous no falla ni en l'àmbit particular i familiar ni al públic.

Les escoles, generalment a la tarda, se sumen a la tradició i a més tampoc no fallen dos dels primers indicis públics que la disbauxa carnestoltenca ja és aquí: matí a la Plaça de Cuba amb els comerciants disfressats i tastets per a tothom i vespre pels carrers del Centre amb un carro generós que reparteix truites i les dues momerotes regant-ho pixant vi per qui en vulgui.

Sent Dijous Gras, el gran protagonista serà el carro de l'Hermandá de la Juliana Llardera i la Semproniana Llardosa que es passejarà repartint tastets de truita i botifarra per a tothom que en vulgui. També els darrers anys se sumen a la festa les dues momerotes, que són en essència figures de Carnestoltes. Segons la tradició, a Mataró hi havia hagut, fa molts anys, una Momerota que es dedicava a pixar vi i precisament és el que fa la figura, regalar glops de vi a galet a tothom qui vulgui.