La Cavalcada, en sis moments especials

Més de tres hores de desfilada de carrosses pels carrers permeten diferents punts d'atenció repartits per un recorregut que vol arribar al màxim de ciutat

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dijous, 05 Gener 2017 00:00

Cultura 2014/2015, Cavalcada
Cada any és pràcticament igual i alguns dels seus elements i carrosses sumen més de mig segle d'història. Però cada any encén els ulls dels petits de la mateixa manera i es converteix en la tarda de més màgia del calendari. La Cavalcada de Reis no només és l'acte que, al llarg de l'any, fa sortir més mataronins al carrer, sinó que a més a més es viu de maneres diferents, amb al·licients diversos, en els seus trams i al llarg de la seva durada, d'unes tres hores. Moltes famílies veuen cada any allà mateix a Ses Majestats i, també és habitual, que hi ha qui repeteix i surt a veure l'espectacle en dos o fins i tot tres punts del recorregut. Aquests són sis dels molts moments especials que té la Cavalcada.


 1. L'inici       

Les carrosses s'endrecen per l'ordre que aniran al llarg dels carrers que conflueixen a la Plaça de Puerto Rico. Amb força espai, és un moment òptim per poder-se fotografiar i veure de prop els detalls d'elements com l'Iceberg o per veure en primícia com Melcior, Gaspar i Baltasar pugen a les seves carrosses.

 2. A partir del Parc     

Com si fos una etapa ciclista, la Ronda d'Alfons X El Savi és un ascens i un cop al Parc Central ja s'ha fet el cim. El nombre de públic a banda i banda sembla que no tingui sostre i ja a partir de l'antic cine Núria es dispara. El tram del Parc i tot el Camí de la Geganta renova cromàticament la Cavalcada. Es fa fosc i la il·luminació de les carrosses i fanalets es fa més protagonista.

 3. La cruïlla dels Especialistes    

De gent no en falta en cap punt però és a la Plaça de Manuel Serra i Xifra, a partir de la part baixa de la Ronda O'Donnell, que s'hi concentren bona part dels veïns de Cerdanyola, un dels barris més poblats. Veure les carrosses fent la rotonda és, ben bé, l'equador de l'acte.

Cultura 2014/2015, Cavalcada

 4. El moment Pla d'en Boet    

És el canvi més recent en el recorregut. Abans la Cavalcada baixava per una Ronda Prim que quedava una mica desangelada. Ara, en canvi, ho fa per Francesc Macià on quasi tot el Pla d'en Boet surt a rebre els Reis i els seus acompanyants. Així s'ha guanyat públic i ambient.

 5. Santa Anna i La Riera   

El tram final té màgia. Sota l'auspici de les llums ornamentals, molta gent que ja ha vist els Reis va a trobar-los altre cop al Centre. Inevitablement el trànsit s'alenteix i quan ja es puja la Riera l'ambient ja és d'apogeu. És important saber que bo i que els Reis es queden a l'Ajuntament, la resta de Cavalcada segueix pujant tota la Riera fins a la Plaça d'Espanya.

 6. Discursos i el conte   

La Cavalcada ja no hi és, però els Reis són protagonistes. Davant de l'Ajuntament s'aplega tothom que vol sentir les paraules dels grans protagonistes. Se'ls donen obsequis, hi ha espectacles i la música de la Banda i, acabats els parlaments –que sempre es fan esperar– encara baixen els tres monarques fins a la Plaça de Santa Anna, a peu, per llegir el conte. Un moment ideal perquè els més petits puguin saludar-los en persona.