Sant Jordi típic, tòpic i bonic

Els elements habituals protagonitzen la programació del dia de la rosa i el llibre

  • Redacció // Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 22 abril 2015 00:00

Sant jordi_12

Demà és Sant Jordi, dia de la rosa i el llibre, i l’efervescència cultural en llibreries i biblioteques ha anat in-crescendo els darrers dies. Al voltant de la Diada pròpiament, la del 23 d’abril, Mataró ha consolidat un reguitzell d’activitats que confereixen a Sant Jordi el caràcter, pràcticament de Festa Major de primavera de la ciutat.


El programa d’aquest 2015 aposta per la continuïtat en l’esquelet festiu al voltant de la Diada, amb protagonisme pel Drac i el Dragalió que repetiran l’experiència del Correconte de camí a un Llibre Gegant de Contes per arribar a la 39a edició. Això serà, però, el diumenge 26 d’abril.

La Fira del Llibre ja comença avuidimecres 22 d’abril amb les parades de llibres a la plaça de Santa Anna i La Riera i amb la signatura de llibres d’alguns autors i autores a les parades de les diferents llibreries de la ciutat.

Ciutat 2014/2015, Sant Jordi 2

Gegants i Dracs, a l’Ajuntament

Algunes de les figures institucionals de la ciutat –la Família Robafaves i els Nans, el Drac i el Dragalió– són del 8 d’abril al 8 de maig al vestíbul de l’Ajuntament de la ciutat, perquè els mataronins i mataronines les puguin visitar. Aquest any, a més, com a novetat, cal destacar que s’ha editat un desplegable que té per objectiu la difusió i coneixement d’aquestes figures i comparses institucionals i que es lliurarà durant les visites.

Demà, dia 23, com és habitual, les parades de llibres i roses ompliran de gent els carrers de Mataró durant tota una jornada que, com és tradició, presenta una tarda plena d’activitats per a tota la família començant amb la Trobada de gegants, gegantes i nans de Mataró amb la participació de més de 50 gegants i capgrossos. A les 19.30 h, davant l’Ajuntament, hi haurà l’actuació castellera amb els Capgrossos de Mataró –també actuen diumenge 19 als Jardins de l’Escorxador–,  i a les 21.45 h començarà la Fogonada, l’acte més genuí de la diada de Sant Jordi en què el Drac de Mataró és el protagonista d’una versió adaptada de la llegenda de Sant Jordi. La Fogonada tornarà a veure les millores que es van aplicar l’any passat a l’espectacle. La festa continuarà amb el concert de música tradicional a càrrec de La Coixinera.

Portes obertes i homenatge a Montserrat Julió
Com cada any, l’Ajuntament obrirà les seves portes el Dia de Sant Jordi de 10 h a 18 h. Els visitants podran així conèixer els diferents espais de la Casa Gran de la mà dels regidors i les regidores, que explicaran la història de l’edifici i posaran de relleu els principals detalls i elements decoratius de cada sala. El dia 28 d’abril a Can Palauet es retrà un homenatge a l’actriu i escriptora mataronina Montserrat Julió, en un acte que comptarà amb la participació d’Ignasi Riera, Manuel Cuyàs, Lluís Josep Comeron i Montserrat Carulla.