La Pellofa defensa el sentit de l'humor en el seu Testament

El Dimecres de Cendra torna a ser multitudinari i acaba amb la Vella Quaresma entronitzada

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dijous, 19 Febrer 2015 13:19

Enterro Pellofa

El Carnestoltes de Mataró ja és història des del punt i moment en què la Vella Quaresma, d'estil clàssic, que ha fet Montse Gasull va passar a presidir el pas de les seves set setmanes des de la Plaça de la Peixateria. L'entronització de la Vella és l'epíleg de tota una tarda d'Enterrament de la Sardina en la qual el poble i una comitiva de personatges carnestoltencs o no s'acomiaden del monarca, que en aquest cas era la Reina Pellofa XXXVII. Una Reina que si en el mandat va quedar eclipsada per la polèmica d'una disfressa a la Portabardellada, en les seves darreres paraules no hi va voler passar per alt criticant al regidor Quim Fernàndez que no controli el seu fillet i llegant a tots els ofesos "un gargall bord" que els ha de servir per tenir, va dir la Pellofa, sentit de l'humor.

Enterro Pellofa

Va haver-hi aplaudiments en una Plaça de la Muralla plena com sempre per l'ocasió quan la notària –les dones al poder, en aquest Carnestoltes– feia lectura de les estrofes del testament referides a la polèmica. Na Pellofa no va estar-se de criticar la polseguera aixecada amb el cas comparant a tots els crítics, partits i policia inclosa, amb "la Santa Inquisició".

Enterro Pellofa

Repàs exhaustiu pels protagonistes

El cos de la Reina dels Poca-Soltes va entrar a la Plaça a bord d'un carro d'enterramorts, com una de les novetats de la comitiva mortuòria, que obrien els Botargues i comptava amb un reguitzell de personatges, autoritats i religiosos de ficció, a més de momeroters o la Societat Musical d'Escura-Cassoles. Mentre la comitiva recorria carrers fins arribar a la Plaça, aquesta –que ja era plena– comptava amb les organitzadores histriòniques del sarau com entreteniment.

Enterro Pellofa

A l'hora de la veritat, la lectura de les "deixalles d'en Pellofa" va repartir a tort i a dret, com és preceptiu. Als socialistes va recomanar "una tia amb escote, molt millor que el tonto del Bote" i per exemple va llegar una pala a en Millet per desenterrar el tresor del Palau de la Música. Va parlar dels robatoris de bandera espanyola a la comissaria de la Policia Local, de Pujol, del cas dels pisos de Pumsa o del Teler. De tots i cadascun dels partits i fins i tot de la Consellera i el Ministre d'Educació amb qui va ser equànime en l'herència al deixar "merda" a Rigau i "caca verda" a Wert. A Artur Mas li va dir que "si va a Ítaca per la dreta" es quedarà sol i li va advertir que "m'hi pixo a la cara".
 

Enterro Pellofa

Cremat el cos de la Reina i feta la lluita coreogràfica entre vicis carnestoltencs i les forces quaresmals, tot va precipitar-se al so de tambors amb l'aparició de la Vella Quaresma de les set cames. Diumenge ja n'hi caurà la primera.