Mataró entra al 2015 amb la novetat de l’Oca a la Plaça de Santa Anna

Una revetlla de sis hores oberta a tots els públics i amb preus populars a la barra

  • Redacció // Fotos: Anna Aluart
  • Dimecres, 31 Desembre 2014 00:00

Ciutat 2014/2015 OCA 2014

Mataró celebra avui  un Cap d’Any especial, per simbolisme i per la novetat que representa l’Oca, la revetlla popular, que es farà a la Plaça de Santa Anna. Els calendaris s’hauran de canviar i el nou any té un regust de Santes, ja que és el 2000 i 15, número que tothom associa a la Festa Major i al seu “himne”, El Bequetero. El Cap d’Any és la nit més efervescent de l’any i la que mobilitza més gent en restaurants, bars i discoteques per a tots els gustos. Tota la nit té un ritual associat que se celebra en companyia de família o amics i les campanades en són el moment culminant. A partir d’aquell moment, i mentre tot es col·lapsa de tantes ganes de desitjar-se bon any –cobertures telefòniques incloses– comença la que és nit esperadíssima. I l’Oca concentra les mirades estrenant ubicació i col·laboració entre Ajuntament i l’associació homònima. Més de 50 voluntaris treballaran tota la nit perquè la festa sigui un èxit.


Una carpa ubicada a la Plaça de Santa Anna servirà de refugi contra la inclemència meteorològica, si és que apareix. La festa és oberta i, òbviament, gratuïta. La carpa, la mateixa en la qual els dies posteriors hi haurà els Missatgers reials o la nit de Reis hi llegiran un conte Melcior, Gaspar i Baltasar servirà, abans que per a la canalla, pel públic variat que acollirà l’Oca. L’Oca, una associació cultural sense ànim de lucre nascuda de joves de la Sala Cabanyes i Capgrossos de Mataró, assegura que “L’Oca consistirà en sis hores de música festiva i ballable de tots els temps i és una revetlla eminentment popular i oberta a tot tipus de públic, familiar, adult, jove, etcètera. El col·lectiu de discjòqueis ‘The Fool Monkeys’ serà l’encarregat de punxar la música de la festa. La festa popular comptarà amb servei de barra a preus populars. Tot el que s’ingressi es destinarà per a cobrir les despeses de la festa i assegurar-ne les futures edicions”. L’associació farà públic el balanç econòmic de la festa dies després de la seva celebració.

“Doblement responsable”

L’Oca aprofita l’horitzó de la festa, a la que s’espera una gran assistència, per fer una “crida al civisme i el consum responsable per tal d’evitar les molèsties al veïnat i assegurar que la nova ubicació d’aquesta festa de ciutat pugui perdurar en el temps”. L’Oca seguirà apostant pels preus populars a la barra per fomentar també un “consum doblement responsable, sense excessos i consumint perquè amb el recaptat es pugui assegurar el futur de la festa”. L’Oca compta amb el suport de Moritz i Mics BCN.

Quarta Oca en cinc anys

La trajectòria de l’Oca, abans d’arribar a la Plaça de Santa Anna, és la d’una festa en clara tendència ascendent en assistència i renom. La de dimecres serà la quarta edició en cinc anys després de dos anys a la Gàbia, una edició suspesa dies abans, i la de l’any passat al local dels Capgrossos de Mataró. En la presentació de l’edició d’aquest any de la revetlla, el regidor de cultura Joaquim Fernàndez va posar l’entesa entre Ajuntament i associació com a exemple de la “col·laboració entre entitats i Ajuntament”.
L’Oca començarà a dos quarts d’una de la matinada i acabarà pels volts de les set. Just a aquella hora, les associacions sardanistes, per la seva banda, han programat, a trenc d’alba, una ballada de sardanes al Callao.

Ciutat 2014/2015 Oca cartell 2014

Buscant la consolidació i el relleu generacional
Des de l’Associació Cultural l’Oca de Mataró s’assegura que l’aposta per Santa Anna busca la consolidació d’un “canvi de cicle” d’aquesta revetlla que l’any passat va acostar-se a 3.000 persones d’assistència. Igualment, s’està produint un relleu generacional en el si de l’associació per tal d’assegurar la continuïtat d’aquest model de festa al llarg dels anys.