El Basilisc, un “regal dels Diables de Mataró a la ciutat”

Una cercavila amb les figures presents a l’exposició de l’Ateneu acompanyarà la nova figura

  • Cugat Comas i Fotos d'Anna Aluart
  • Dilluns, 13 Gener 2014 15:44

 

Mostra de bestiari festiu de Catalunya


“El Basilisc arriba ara després de 10 anys d’espera i és un regal per a nosaltres mateixos i per a tota la ciutat de part dels Diables de Mataró”. Aquestes van ser les paraules de Cesc Palau, cap de colla dels Diables, en la inauguració de l’exposició de bestiari català que acull durant tot el mes l’Ateneu de la Fundació Iluro. La inauguració de l’exposició era un pròleg de la presentació del nou Basilisc, aquest dissabte a partir de les cinc de la tarda, pels carrers del centre. Una cercavila des del mateix Ateneu amb les figures presents a l’exposició precedirà l’aparició del Basilisc a la Plaça de Santa Anna, on tot el reguitzell de convidats faran ballada per, posteriorment, tornar a enfilar Riera amunt fins a l’Ajuntament, on acabarà l’acte.

Mostra de bestiari festiu de Catalunya

El Basilisc és una nova figura, propietat de la colla de Diables de Mataró, que enguany fa 10 anys. Es tracta d’una figura molt popular en les antigues llegendes catalanes fruit de l’ou rodó d’una gallina fecundat per una serp. Per Cesc Palau “els rituals s’han anat enriquint amb noves incorporacions i ara és el torn d’aquest Basilisc” que va situar “corrent per Cinc Sènies esperant a dissabte per entrar a Mataró”. Palau va voler recordar la història de la colla de diables que primer van agafar el nom del mateix Basilisc i posteriorment adoptar formes de Ball de Diables tradicional català.Mostra de bestiari festiu de Catalunya

A primera divisió i a la Casa de la Cultura
L’Ateneu de la Fundació Iluro es va omplir en la inauguració i registrava, durant tot el cap de setmana, un molt bon ritme de visitants a la quinzena de figures que s’hi exposen i que vol ser una mostra de la varietat del repertori folklòric de bèsties catalanes amb figures històriques i modernes. A partir de dissabte restarà exposat també com una figura més el mateix Basilisc. L’Alcalde Joan Mora va saludar la seva arribada assegurant que “la colla s’ha guanyat jugar a primera divisió, passant de ser una colla de pancarta a guanyar-se un lloc a l’ideari de la ciutat” i va augurar que el nou Basilisc tindrà un lloc a la futura Casa de la Cultura Popular que ha d’acollir Can Fàbregas quan es reconstrueixi.