Cap d’Any: La nit més llarga i més celebrada

L’OCA com a revetlla popular i les festes especials de bars i discoteques, l’oferta

  • Redacció
  • Dimarts, 31 Desembre 2013 09:35

Ciutat, Mow 2

Mataró celebra avui a la nit el canvi de 2013 pel 2014. Es tracta d’una celebració multitudinària, quasi universal. Ho farà amb els ingredients de sempre. Amb sopars en restaurants o entre amics, fent les campanades davant la televisió o a prop de campanars com el de Santa Maria i amb celebracions posteriors també casolanes, en mans dels noms de les discoteques i bars de cada setmana o en festes com l’Oca, que torna després d’un any sense. Expliquen els responsables dels locals d’oci nocturn i bona part dels restauradors que aquesta nit és especial: “Tothom vol celebrar Cap d’Any, és la festa més unànime que hi ha”, assegura el responsable d’un restaurant del centre de Mataró.

El ritual de Cap d’Any té tres fases diferenciades. El sopar en si, les campanades i la sobretaula o la festa posterior. Com en altres ocasions al llarg de l’any, les maneres de celebrar-ho canvien.

Hi ha la tradició d’unes 300 persones que, per exemple, cada any coincideixen a la Plaça de Santa Maria per les campanades amb la Madrona i la Candelera, les campanes dels quarts i de les hores del campanar més important de la ciutat.

La major part de gent, però, és més clàssica i es reuneix davant la televisió per menjar el raïm com pertoca i és tradició. Als restaurants on es programen sopars, les campanades també se segueixien fins i tot en comunió entre les diferents taules.

Preus més baixos

Els preus dels menús de la nit de Cap d’Any no són baixos però predomina l’ajustar-se als temps que corren. La mitjana pot estar sobre els 25 euros per comensal depenent molt de què inclogui, ja que el més normal és que compti amb el cava, el cotilló i fins i tot ball propi. Una altra opció que et permet sopar com l’ocasió ho mereix –de restaurant– però fer-ho a casa i més còmodes són els menjars preparats i els càterings especials. Hi ha els establiments més dedicats a aquesta activitat tot l’any i també els restaurants que ofereixen aquest servei de forma excepcional com Bocca Restaurant que ofereix els seus suculents plats per endur, prèvia cita, tant per la pròpia nit de Cap d’Any com pel dinar de l’endemà.


Si l’opció restaurant està descartada però es vol ser fidel a la tradició, pels àpats del canvi d’any predominen els mariscos i peixos de gamma alta. En aquest sentit els preus seguiran al nivell habitual: alts, però l’excepcionalitat ho dicta. Comprar el producte fresc requerirà de més inversió i l’opció dels congelats està cada dia una mica més present.

Una nit que s’allarga

L’oferta nocturna per sortir de festa per Cap d’Any acostuma a passar per les mateixes discoteques que obren durant l’any però que per una ocasió tant especial vesteixen les millors gales. No només això, cal tenir present que els locals tenen una hora extra de franquícia a l’hora de tancar els seus establiments, fins les quatre de la matinada els bars musicals i fins les set del matí les discoteques.


És el cas de Cocoa que apunta a un nou èxit rotund ja que la seva festa de Cap d’Any està sent àmpliament publicitada. “La societat d’avui en dia necessita excuses per evadir-se del dia a dia i el fet de que comença un nou any és suficient, serà diferent sobretot la decoració, tot està preparat per estar més maco i es tanca una hora més tard”, resumeix un dels seus promotors. L’entrada a Cocoa per la nit de Cap d’Any val 20 euros amb dues consumicions incloses. Privat, una altra de les discoteques clàssiques, sempre prepara una sessió especial per aquesta nit i cobra entrades a 25 i 30 euros amb dues i tres consumicions respectivament. Hi ha altres sales com el Clap que opten per l’entrada gratuïta, sempre depenent de l’aforament.

Un altre dels focus d’atenció de la nit s’haurà de situar en la creixent problemàtica del “botelló” a la zona d’oci nocturn. Per la naturalesa de la nit i el seu “guió” Cap d’Any pot no ser tant propens a les vingudes massives d’altres dates si be també és cert que es tracta de la nit de l’any en què més jovent vol sortir a celebrar el canvi d’any i això implica més seguretat