Mataró celebra el Dia Internacional dels Museus amb propostes des de casa

El #DIM2020 té com a objectiu convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les nostres comunitats

Museus

El 18 de maig és el Dia Internacional dels Museus i s’ha celebrat des del 1977. En comptes d’ajornar aquesta celebració que es realitza a escala mundial, els seus promotors –l’Internacional Council of Museums (ICOM)– han decidit celebrar la cita de manera confinada i en versió digital (no presencial), ateses les circumstàncies ocasionades per la COVID-19.

Tots els museus de Mataró s’han organitzat per oferir una pluralitat d’accions participatives online. Amb el lema “Museus per la igualtat: diversitat i inclusió” el #DIM2020 té com a objectiu convertir-se en un punt de trobada per a celebrar la diversitat de perspectives que conformen les nostres comunitats

A la nostra ciutat hi participen el Museu de Mataró, el Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, La Nau Gaudí. Col·lecció Bassat, Mataró Art Contemporani M|A|C|, i la Fundació Iluro, i també hi haurà la complicitat dels mitjans de comunicació locals.

Activitat prevista pel 18 de maig

El mateix dilluns 18 de maig es convida als ciutadans a fer un exercici de reflexió i proposar al Museu de Mataró un objecte o una imatge que sigui representativa del significat de la COVID-19 en les seves vides, des d’una perspectiva personal o de ciutat. Es demanarà compartir-ho a les xarxes amb l’etiqueta #memoriacovidmataro.

L’objectiu és saber quins són els objectes que la ciutadania voldria conservar com a memòria material i immaterial de la pandèmia; testimonis de les empreses que han adaptat la seva producció per atendre les demandes d’aquesta crisi sanitària, dels professionals d’activitats essencials, i també de les diferents propostes culturals i solidàries de qualsevol àmbit que han anat sorgint al llarg d’aquests dies.

Les propostes rebudes formaran part de la creació d’un fons al Museu de Mataró que es posarà a disposició de la ciutadania per a la investigació, la divulgació i futures exposicions al mateix Museu, o altres museus adscrits a les xarxes de museus de Catalunya, de les que el Museu de Mataró en forma part, dins el projecte #PatrimonisConfinats.

El M|A|C| oferirà una sessió en directe al seu canal d’Instagram en el marc del cicle “Parlem d’art contemporani amb Cori Mercadé”. La sessió, que serà destinada al públic familiar i es farà el dia 18 a les 12.30 h, servirà per explicar com els artistes parlen del temps i la durada de les coses i poder interactuar amb els usuaris que hi vulguin participar.

La Nau Gaudí proposa el concurs “Gaudí et posa a prova” per engrescar-te a saber més sobre la figura i obra d’Antoni Gaudí. El 18 de maig llençaran diferents preguntes relacionades amb l’arquitecte català més universal als perfils de Twitter i Facebook de la Nau. Quan les circumstàncies ho permetin, es convidarà a una visita guiada a la Nau Gaudí als qui encertin totes les preguntes. Us convidem a participar-hi des de casa enviant-nos les vostres respostes a l’etiqueta #GaudiEtPosaAProva.

El Museu Arxiu de Santa Maria proposa un tast de l’exposició “El fons fotogràfic Mayol” que té previst presentar a la tardor d’aquest 2020. Consistirà en una selecció de fotografies que Ignasi Mayol i Pasant (1875-1948) va realitzar a principis del segle XX en negatius i positius estereoscòpics. Un treball arxivístic de Cristina Navarro Miguel que ha posat en valor un conjunt de més de 1.300 imatges inèdites de Mataró i els seus entorns, i de llocs turístics de Catalunya, França, Itàlia i Suïssa.

La Casa Coll i Regàs oferirà una visita virtual “Troba els 7 errors”. Es tracta que els seguidors i seguidores trobin 7 explicacions errònies durant la visita, que estarà disponible a tots els canals virtuals de la Casa. Pels usuaris que hagin resolt els 7 errors, es sortejarà una visita guiada a la Casa Coll i Regàs.
A més, al llarg de tota la jornada es farà una selecció dels materials #joemquedoacasa que la Casa Coll i Regàs ha estat elaborant durant el temps de confinament (mandales infantils i dissenys per acolorir, visita virtual de la façana, joc de les Paraules Encadenades i un tast de les seves activitats familiars).

Tota la programació s’agruparà al web culturamataro.cat i es compartirà a les xarxes dels museus mataronins i a @CulturaMataro.

L’activitat compta amb la col·laboració del Servei de Museus de la Generalitat de Catalunya i de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona, que proposen compartir les activitats amb l’etiqueta #TornaremAlsMuseus