Un Sant Jordi diferent, per viure des de casa

L'Ajuntament de Mataró convida a celebrar la diada amb activitats participatives des del confinament

Blocs, apunts psicologics-sant jordi

Malgrat la suspensió de tots els actes de Sant Jordi, l'Ajuntament de Mataró –amb el suport de diferents entitats i de Mataró Audiovisual– ha volgut que no es perdi l'essència de la diada i convida a celebrar la festivitat des de casa amb una reproducció de les diferents activitats que es fan a la ciutat cada 23 d'abril. Sota el lema "Sant Jordi a prop teu" s'oferiran diferents propostes vinculades a la lectura i a la cultura popular. L'objectiu és que "els ciutadans visquin des de casa la festa, s'impliquin i comparteixin la seva vivència a les xarxes socials amb l'etiqueta #stjordimataró2020, i d'altres etiquetes concretes per a les diferents activitats", segons explica el mateix Ajuntament.

Un Sant Jordi diferent, pensat per poder viure'l des de casa

Sant Jordi 2020 A casa

L'hora del Conte

A les 12h: Les primeres activitats aniran a càrrec de la Xarxa de Biblioteques de Mataró que a les 12 h compartirà l'Hora del Conte especial de Sant Jordi "És molt dur ser princesa" a càrrec de la Cia Retox. I a les 17h: Una segona Hora del Conte, en aquest cas "La Nuvolina i l'Estel", que anirà a càrrec d'Alma i la Mar de Contes.

Les dues es podran veure al canal de Youtube de les Biblioteques de Mataró i també a Mataró Audiovisual (televisió i web).

La Trobada de Gegants

Gegantada
L'activitat d'aquesta "diada confinada" continuarà a les 18h amb la Trobada de Gegants, Gegantes i Nans de Mataró. Totes les colles geganteres de la ciutat lluiran els seus gegants a les xarxes.

La Família Robafaves anima a omplir les xarxes socials d'imatges, sons i vídeos d'algun moment de les trobades d'altres anys. I també conviden als nens i nenes de la ciutat a fer una dormida conjunta al menjador de casa fent el seu propi gegant, geganta o nan, penjant una foto o vídeo de la dormida, i compartint-ho amb l'etiqueta #Dormides2020.

Actuació Castellera

Cultura 2019, Sant Jordi 2019
Les 19.30h és l'hora en què cada any es viu la diada castells dels Capgrossos de Mataró. A aquesta hora, doncs, s'emetrà un petit resum de la Diada de l'Any passat a Mataró Audiovisual i a les xarxes de Cultura Mataró. També animen a tots els mataronins i mataronines a fer pinya i aixecar "castells", construïts amb joc de cartes, pinces d'estendre la roba o els rotllos de paper higiènic, compartint-ho via fotos o vídeos a les xarxes socials amb l'etiqueta #ActuacióCastellera2020.

La Fogonada

La Fogonada 2017
La Diada de Sant Jordi de Mataró acaba sempre amb La Fogonada, un espectacle únic que té el Drac de Mataró com a protagonista, on les Diablesses, els Tabalers do Maresme i els Foguers l'acompanyen, en una versió de la llegenda de Sant Jordi.

A les 21h s'anima a la ciutadania a fer sonar a les cases la música de La Fogonada, i amb la llum de llanternes, mòbils i instruments i altres, es pugui fer un gran Voltafoc. "Que treguin les capes i surtin al balcó a ballar sota el Voltafocs, a fer una adaptació del Drac, lluir-lo al balcó o a la finestra i fer-lo ballar". També s'anima a compartir les fotos o vídeos d'aquesta particular Fogonada amb l'etiqueta #Fogonada2020.

Fogonada 2018
La música de la Fogonada, del grup mataroní La Coixinera –i que ja es pot descarregar aquí– es podrà viure a les 21h per Mataró Audiovisual (televisió i la ràdio). Al web de Cultura Mataró també es pot descarregar la figura del Drac de Mataró.

Portes obertes virtuals a l'Ajuntament

Ciutat 2013, Ajuntament de Mataró
Cada 23 d'abril se celebra la Jornada de Portes Obertes a l'Ajuntament, en la qual els regidors del consistori expliquen la història de l'edifici. Aquest any des del web municipal mataro.cat es podrà fer una visita virtual a l'edifici.

I diumenge, el Llibre Gegant de Contes

Sant Jordi 2017
L'altra activitat destacada cada any per aquestes dates és el Llibre Gegant de Contes que aquest 2020 arriba a la 44a edició, i se celebrarà el diumenge 26 d'abril. Lògicament s'adaptarà a la situació actual i de 12 a 14h es podrà veure alguns il·lustradors i il·lustradores fent les seves creacions en directe a través de Mataró Audiovisual. Es demana als mataronins i mataronines i a les diferents entitats de la ciutat que enviïn un escrit, no més llarg de mitja pàgina, al correu electrònic Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. entre les 13.30h del dia 23 i les 13.30h del dia 26 d'abril.

Des de l'organització es convida també a la ciutadania a decorar les finestres i els balcons amb algun element característic del Sant Jordi a Mataró, per tal que la ciutat s'impregni de l'essència d'aquest dia.