Can Marfà disposarà d'una audioguia elaborada per VisitMuseum

L’audioguia presenta catorze històries de personatges vinculats a la vida d’una fàbrica de gènere de punt

  • Marina Alaminos / Fotos: D. Ferrer i cedida
  • Dimarts, 23 Juliol 2019 09:34

Audioguia

Can Marfà Gènere de Punt disposa de la nova audioguia del programa VisitMuseum. L’audioguia ha estat elaborada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, el Museu de Mataró i Mariena TV, i es pot escoltar a través del mòbil des de la web de VisitMuseum o des de les tauletes de què el museu disposa per al públic.

Maria Coll, periodista i historiadora mataronina, ha estat l’encarregada d’escriure catorze relats que aporten el vessant més humà a la visita presencial. I és que cada un dels relats conté una història centrada en algun personatge vinculat a la vida d’una fàbrica de gènere de punt. Els relats, alguns de ficticis però basats en documentació històrica, aborden temes fonamentals per reconstruir la memòria dels homes i dones treballadors de les fàbriques de gènere de punt de Mataró.

Les catorze històries, ambientades des de principis del segle XX fins als anys setanta, dibuixen l’evolució de la indústria mataronina i tracten temes tan diversos com les condicions laborals de l’època, la divisió per gèneres, les crisis, la comercialització dels productes o els accidents laborals.

Les veus que es poden sentir són també molt diverses. Des de les vivències de l’amo de la fàbrica fins a les de les dones treballadores, les d’un reivindicador social, un bomber o el porter de la fàbrica. I totes en diverses llengües i amb especial cura en l’ambientació i la reconstrucció dels fons. A més, quatre actors, entre els quals destaca Lluís Marco, són els encarregats de donar vida als personatges.

Can Marfà

Gran acollida del programa

VisitMuseum suma 23 experiències arreu del territori. El programa, promogut pel Departament de Cultura i el Departament d’Empresa i Coneixement, i gestionat per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, prepara també les audioguies de l’Església de Santa Maria de Mataró - Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró.