40 anys de la Missa de les Santes al Palau

Un concert líric el dia 22 a Santa Maria recordarà l'efemèride, l'únic cop que la peça musical s'ha interpretat fora de Mataró i dels actes del dia 27 de juliol

  • Redacció // Fotos: cedides
  • Dilluns, 17 Desembre 2018 11:20

Cultura 2018, 40 anys missa santes

El pròxim dissabte dia 22 de desembre, 2018, farà 40 anys de l'única ocasió en què la Missa de les Santes s'ha interpretat fora de Santa Maria i dels actes del 27 de juliol. Va ser amb motiu dels actes commemoratius del 75è aniversari de l’Orfeó Mataroní quan un grup de cantaires van portar la Missa de Glòria de les Santes de Mossèn Manuel Blanch al Palau de la Música Catalana. Els capdavanters d'aquella ocasió excepcional –no exempta de polèmica– van ser el President i el Director de l’Orfeó en aquell temps, Jordi Sivilla i el Mestre Pere Gonzàlez, conjuntament l'Administració de les Santes.


Sota el comandament del director Pere Gonzàlez –que aquell mateix any va dirigir per primera vegada la interpretació de la Missa de les Santes el 27 de Juliol a la Basílica de Santa Maria– es van començar els assaigs de solistes, cor i orquestra per aconseguir el nivell d’excel·lència i qualitat que l’ocasió requeria.

En la interpretació de la Missa de Glòria en honor de Santa Juliana i Santa Semproniana, les patrones de la Ciutat de Mataró, es va comptar amb l’orquestra organitzada pel violoncel·lista i gran músic, Ernest Clariana, la participació dels solistes que tradicionalment participaven l’audició de Les Santes, la soprano Maria Àngels Miró, la mezzo-soprano Pilar Adán i el baríton Angel Molero, i solistes rellevants com el tenor Josep Ruiz i la contralt Montserrat Martorell.

Cantaires voluntaris

Addicionalment, i com és tradició en la representació de la Missa, el Cor va estar format per mataronins voluntaris que, en paraules del propi director “amb molt d’esforç i dedicació, varen aconseguir una de les millors interpretacions, vigorosa i ajustada”.  
Aquesta participació popular va ser la raó per la qual es va triar el lema 'Mataró canta la Missa de les Santes' com a títol de la mateixa experiència.

Cultura 2018, 40 anys missa santes

El dia 22 concert de record

En record d’aquest fet, aquest any es farà un Concert Líric a la Basílica de Santa Maria de Mataró el pròxim dissabte 22 de desembre a les 21:30h. En el concert hi participaran el Director Pere Gonzàlez al piano, el tenor Josep Ruiz i la soprano Lidia Martínez.