El debut d’una escriptora búlgara amb vinculació mataronina

‘El Cronógrafo del Dr Cohen’ de Desislava Tómova es pot llegir a la Biblioteca Pompeu Fabra

  • Redacció
  • Dilluns, 24 Juliol 2017 17:41

Desislava Tómova

La jove de la fotografia és Desislava Tómova el dia que va Fer obsequi a la Biblioteca Pompeu Fabra d’un exemplar del seu nou llibre ‘El Cronógrafo del Dr Cohen’. Aquesta jove va conèixer Catalunya i la capital del Maresme gràcies a un viatge Erasmus en el decurs del qual es va inspirar per escriure aquesta obra, que va presentar dissabte passat al Casal de Barri Pou de la Figuera de Barcelona. A ‘el Cronògraf del Doctor Cohen’, la seva novel·la de debut, hi trobem tints dramàtics, impredictibles i dinàmics al costat de punts d’ironia. La història s'apodera del lector i dóna la possibilitat de creativitat… La imaginació del lector és guiada pas a pas per l'autora.

La propera tardor Tómova presentarà la novel·la a la mateixa Pompeu Fabra

Possible adaptació cinematogràfica

En paral·lel al llançament de l’obra de Tómova s’està preparant una versió fílmica basada en el llibre que sens dubte ofereix la possibilitat de realitzar una adreça en un estil similar al d'Alejandro Jodorowski, Pedro Almodóvar, David Lynch, Jim Jarmusch. Una realitat tergiversada entrellaçada entre aquí i allí. El que els queda per fer és veure quin és el desenllaç d'aquesta dramàtica història que aviat serà a Amazon.es. Aquesta tardor l'autora Desislava Tomova planeja una cooperació amb verkami.com en realització de crowdfunding per a suport d'un llargmetratge.

Desislava Tómova

La sinopsis


La jove búlgara Reneta Arónova passa per un període de fort estrès que la porta al Dr. Jránov en una clínica de psiquiatria a Sofia. Després d'un munt d'intents de superar el seu depressiu estat, Reni rep una invitació per anar a Barcelona en el marc d'un programa d'intercanvi cultural i participa en un grup local de teatre experimental. El director, tal vegada perquè és gai, té una visió particular de la peça que posa a l'escenari (“Hamlet”). Ell proposa el paper del príncep danès a Reni però quan la pressió arriba al seu punt màxim durant els assajos, el director decideix buscar ajuda per a l'actriu d'un amic seu que és psiquiatre.

La trobada entre Reni i el Dr. Cohen té lloc en un hotel d'elit on se celebra un congrés dels psiquiatres d'Europa. El metge decideix hipnotitzar al seu pacient utilitzant com a pèndol un vell rellotge de butxaca que ha pertangut al mateix Sigmund Freud. En obrir la tapa sona una melodia mecànica d'un organillo que ha de posar fi de la sessió d'hipnosi i tornar a Reni a la realitat.

Durant la hipnosi tots els records reprimits de la infància de Reni s'armen com un trencaclosques davant els ulls del Dr. Cohen. Ell es queda estupefacte per les revelacions que Reni fa. Durant la sessió el psicoanalític sofreix d'una aturada cardíaca i es desmaia. El rellotge de Freud cau sota d'una butaca i Reni es queda hipnotitzada permanentment, amb la consciència fixada en el passat. Ella surt de l'apartament de l'hotel sense saber què està fent allí però en el lobby de l'hotel topa amb un vell conegut – el Dr. Jránov que participa en el fòrum internacional. Per a Reni aquesta trobada amb l'home que l'ha guarit i és responsable d'alguns dels seus problemes psíquics és inesperat.

L'única cosa que pot fer que Reni torni a la realitat és el so del cronògraf del Dr. Cohen. Durant la setmana en què vaga entre dos mons (el món de la realitat i el dels records) ella es troba en moltes situacions tragicòmiques en una de les quals fins i tot és segrestada per uns tipus criminals. Un dia Reni entra en una tenda d'antiguitats a La Rambla on el rellotge la troba a les mans d'un client casual. El venedor posa al comprador la melodia coneguda i Reni torna en si mateixa.