"Que els avis facin de guia als néts"

Emoció i més de 2.000 persones a la inauguració de Can Marfà com a Museu

  • Redacció
  • Dilluns, 30 Març 2015 11:53

Innauguració Can marfà

"Que els avis facin de guia als néts. Que els expliquin què era la Mataró del tèxtil a Can Marfà". Aquest desig verbalitzat pel president de la Fundació Jaume Vilaseca, Pere Vilaseca, és el que millor resumeix l’aurèola de moment històric que va tenir la inauguració de Can Marfà, dissabte passat. Costa recordar una altra inauguració com aquesta a Mataró, sensació reforçada per la situació econòmica que cada cop fa més difícil la fotografia d’inauguracions. Però dissabte no es feia una foto, no, s’anava força més enllà. I la Mataró que ho va ser tot en el gènere de punt, la ciutat que en va viure de forma hegemònica, es començava a reconciliar amb aquest passat. Les més de 2.000 persones que feien petit qualsevol dels espais de Can Marfà evidenciaven que l’expectació era altíssima. L’espera havia estat important.

La col·lecció de la Fundació Vilaseca que ara tot just es comença a veure a Can Marfà, en una segona planta plena sobretot de maquinària amb què molta gent associava dècades senceres de la seva trajectòria, és la més important de Catalunya i una de les més significatives a nivell europeu. La nau petita de Can Marfà es converteix així en el primer espai museístic dedicat en exclusiva a Catalunya al gènere de punt.

Innauguració Can marfà

Una col·lecció de prop de 5.000 objectes

Amb la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt culmina un llarg procés que es va iniciar el 1990, quan Jaume Vilaseca va començar a crear la col·lecció amb la intenció de poder-la convertir algun dia en un museu que expliqués la història de la indústria del gènere de punt a la ciutat i la comarca. L’any 1996 la Fundació va signar un compromís amb l’Ajuntament perquè la col·lecció, amb prop de 5.000 objectes, esdevingués pública; i el 2013 es va signar el conveni definitiu per fer realitat el museu. El nou espai expositiu està ubicat a la nau petita de Can Marfà, que el 1936 va esdevenir la fàbrica de gènere de punt més important d’Espanya, tant pel nombre de treballadors com pel volum i qualitat de la seva producció.

4 milions d'euros

La mostra “Mataró, capital del gènere de punt” exhibeix més d’un centenar d’objectes i s’estructura en dos grans blocs temàtics: el procés de fabricació del gènere de punt i l’evolució històrica d’aquesta indústria que ha singularitzat la ciutat i la comarca. Els continguts ocupen 600 m², i s’ordenen en 7 àmbits o unitats temàtiques que contextualitzen la maquinària, la indumentària, les imatges i els documents que s’hi exhibeixen. La inversió realitzada en la posada en marxa de Can Marfà Gènere de Punt, puja a uns 4 milions d’euros pel que fa a l’obra pública, que es va a dur a terme principalment entre els anys 2009 i 2011 amb les dues edicions de fons estatals d'ocupació, i 240.000 euros més en despeses en la museografia de la primera fase d’implantació.

Innauguració Can marfà

La voluntat principal és que Can Marfà Gènere de Punt es consolidi com un equipament especialitzat de referència dins de la Xarxa de Museus de Ciència i Tècnica, i que s’integri a la Xarxa de Museus Tèxtils de Catalunya. Can Marfà Gènere de Punt es podrà visitar divendres i dissabtes de 17 a 20 h i els diumenges i festius d’11 a 14 h. Entre el 15 de juny i el 15 de setembre obrirà els divendres, dissabtes i diumenges de 18 a 21 h. Els dissabtes a les 18.30 h es faran visites guiades a l’equipament i regularment hi haurà activitats familiars i complementàries.